Úroveň teroristické hrozby ve Švédsku byla zvýšena na čtyři z pěti stupňů. Jako odpověď na toto zvýšení Policie rozhodla o úplném zákazu nošení tašek na všech větších akcích.

"Je to značná změna a může to vyvolat problémy s adaptací," komentuje situaci generální ředitel švédské hokejové ligy, Gabriel Monidelle, pro SVT Sport. Zákaz se týká mimo jiné fotbalové ligy Allsvenskan, SHL a zápasů národního týmu.

Hokejová liga Allsvenskan je první, která tento zákaz zavede, s celým kolem sedmi zápasů už dnes večer.

"Naše kluby mají bohužel dostatek zkušeností s rychlými změnami kvůli pandemii v posledních letech, ale nyní mají méně než 24 hodin na to, aby se přizpůsobily. Přesto věřím, že to nebude problém," říká Monidelle.

Zahrnuje to i dámské kabelky

Na svých webových stránkách policie uvádí, že rozhodnutí se vztahuje na větší sportovní události (všechny na národní úrovni) a velké koncerty.

Konkrétně se zákaz týká lig jako je fotbalová liga Allsvenskan, Superettan, švédský fotbalový pohár, SHL, hokejová liga Allsvenskan, Hockeyettan, různé evropské soutěže a mezinárodní zápasy v rámci jednotlivých sportů. Zákaz platí do odvolání a týká se i dámských kabelek.

"Je to jasný příkaz s teroristickou hrozbou na úrovni čtyři, nemáme na výběr," říká Johan Lindvall, generální tajemník švédského fotbalu (Sef).

Možné výjimky

Sef zkoumá, jak může kluby podpořit. Švédská fotbalová sezóna má před sebou ještě dvě kola.

Švédská hokejová federace na svém webu uvádí: "Nyní je zaveden úplný zákaz vstupu s taškami na naše zápasy. Toto rozhodnutí od Policie se týká všech větších sportovních událostí. Výjimky jsou možné pouze z lékařských důvodů a po provedení kontroly tašky."