Švédsko čelí alarmujúcej eskalácii násilia, ktorá by mohla viesť k ďalším vraždám po celej krajine. Situácia sa vyhrotila po nedávnom obvinení štyroch mužov a jednej ženy z účasti na vražde matky Ismaila Abda v Uppsale. Po zverejnení identít podozrivých polícia vyjadrila obavy, že toto odhalenie vyvolá ešte väčšiu vlnu násilia.

Ismail Abdo, ktorý je považovaný za významného člena jedného z gangov, mal prisahať pomstu za smrť svojej matky. "Je veľmi pravdepodobné, že dôjde k ďalším činom," uviedol zdroj oboznámený so situáciou. Anders Pallinder, vedúci vyšetrovania z uppsalskej polície, dodal: "Vzhľadom na rozsiahlosť tohto konfliktu môže dôjsť k násilným činom po celej krajine."

V reakcii na tieto obavy polícia zvýšila dohľad na viacerých miestach, najmä na adresách spojených s rodinnými príslušníkmi obvinených. Pallinder vysvetlil, že prioritou je poskytnúť ochranu tam, kde je to najviac potrebné, avšak na tlačovej konferencii priznal, že ochrana všetkých príbuzných je úloha, s ktorou polícia nedokáže zvládnuť. "Je to obrovské množstvo ľudí," povedal.

Konflikt medzi gangom Foxtrot a Ismailom Abdom sa stal centrom pozornosti po vražde Abbovej matky, čo vyvolalo krvavý cyklus pomsty. Polícia spája viac ako 50 vážnych násilných zločinov s touto vraždou, vrátane nedávneho poklesu intenzity násilných činov. Napriek tomu interné boje v rámci Foxtrotu pokračujú a podľa Pallindera "nie je toho koniec".

Od leta do dneška bolo zaznamenaných viac ako 50 vážnych násilných činov, pričom bolo zatknutých viac ako 60 ľudí. Polícia zhabala veľké množstvo výbušnín a zbraní a poukazuje na trend, že násilné činy vykonávajú mladí ľudia. Táto situácia odhaľuje hlboké problémy v schopnosti švédskej polície a právneho systému efektívne čeliť a predchádzať nárastu násilia a gangovej kriminality.