Rozhodnutí Ústavního Soudu: Nižší Valorizace Penzí Zůstává

Ústavní soud ve svém nedávném rozhodnutí zamítl stížnost poslanců hnutí ANO, která se týkala zkrácení mimořádné valorizace penzí. Důchodci se tak musí smířit s nižším nárůstem penzí, než byl původně očekáván. Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který vedl odůvodnění, potvrdil, že vláda nebude muset vracet více než 19 miliard korun důchodcům.

Vládní rozhodnutí o snížení mimořádné valorizace bylo zdůvodněno snahou o udržení dlouhodobé fiskální udržitelnosti. Soudce Šimíček ve svém odůvodnění poukázal na to, že inflace, která přesáhla zákonný limit pěti procent, nastala až po přijetí opatření vlády. Vláda podle něj jednala dostatečně rychle a pečlivě při zpracování informací.

Rozhodnutí soudu bylo přijato přes nesouhlas pouze tří soudců. Jan Svatoň, Pavel Šámal a Josef Fiala měli odlišný názor na tento případ.

Ústavní stížnost, kterou poslanci ANO podali, zpochybňovala zkrácenou mimořádnou valorizaci jako neústavní. Tvrdili, že vláda postupovala retroaktivně a využila stav legislativní nouze k prosazení změn. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová argumentovala, že vláda ignorovala očekávaný vliv inflace na nárok na vyšší penze.

Na druhé straně, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájili kroky vlády s ohledem na rozpočtovou odpovědnost a snahu nezadlužovat budoucí generace.

Rozhodnutí Ústavního soudu vyvolalo v sále silné emoce, včetně výkřiků "Hanba!" ze strany přítomných seniorů. Nicméně soud zdůraznil, že projednávání zákona ve stavu legislativní nouze nepoškodilo práva opozice a že vláda jednala v souladu s právními normami.

I přes očekávání poslanců ANO a důchodců zůstává nižší mimořádná valorizace penzí v platnosti, což v dlouhodobém horizontu může Česko ušetřit až 400 miliard korun, jak tvrdí vláda.