Jak blízká může být představa úplného ukrajinského vítězství a je to v současné geopolitické realitě vůbec dosažitelné? Charles Kupchan, jedna z předních osobností v oblasti mezinárodních vztahů, se s námi podělil o svou perspektivu ohledně probíhající ukrajinské krize, potenciálních scénářů jejího řešení a role, kterou v tom může sehrát Západ a konkrétně Spojené státy americké.

V diskuzi na konferenci pořádané Institutem pro politiku a společnost v Praze Kupchan zdůraznil, že ačkoliv ambice Ukrajiny na obnovení své teritoriální integrity jsou plně pochopitelné a podporované z morálního hlediska, realita může vyžadovat kompromisy a diplomacii. "Je sice žádoucí a spravedlivé hovořit o úplném vítězství Ukrajiny, ale zdá se, že to není zcela dosažitelné, a to může být nebezpečné," podotkl.

V kontextu nadcházejících amerických prezidentských voleb Kupchan poukázal na potenciální směr, kterým by se mohla americká pomoc Ukrajině ubírat, pokud by Donald Trump znovu získal prezidentský úřad. "Jeho přístup by byl zřejmě zaměřen na vyjednávání s Putinem, aniž by zcela upustil od pomoci Ukrajině. Nicméně hlavní prioritou by pro něj bylo zahájit dialog s Ruskem," vysvětlil Kupchan a předvídal, že otázky týkající se Ukrajiny by mohly v kampani sehrát klíčovou roli, zejména v kontrastu s migrací do USA a prioritou domácí politiky.

Profesor Kupchan dále nastínil, že odvaha ke kompromisu a naslouchání moudrým radám je nyní klíčová. Uznání realit, včetně toho, že konflikt na Ukrajině nelze vyřešit vojenskou silou, a přijetí diplomatické cesty, může být tou nejrealističtější šancí, jak dosáhnout dlouhodobější stability a bezpečnosti v regionu.

Děje se tak v době, kdy je svět svědkem zvýšené napětí a nestability, a přístup ke globálním konfliktům vyžaduje opatrnou navigaci mezi ideály a realitou, aby se zajistila bezpečnost a prosperita všech zainteresovaných stran. Kupchanovo vidění poskytuje pohled na složité rozhodování a diplomacii, která by mohla být klíčem k nalezení udržitelné cesty vpřed ve vztazích mezi Západem, Ukrajinou a Ruskem.