V současném vývoji konfliktu na Ukrajině se začíná rýsovat znepokojivý obrázek. Přestože země obdržela významnou podporu od členů NATO, zdá se, že její schopnost čelit ruským vojenským silám slábne. S příchodem zimy dochází k postupnému ústupu ukrajinských obranných linií, a to i v oblastech, které byly dříve považovány za pevné bastiony odporu.

Jedním z nejvýraznějších příkladů tohoto trendu je situace v Marjince, městě ležícím jihozápadně od Doněcku. Po téměř desetiletém odporu se ruským silám podařilo město ovládnout. Marjinka, dříve prosperující obec s téměř devíti tisíci obyvateli, nyní připomíná rozpadlou kulisu z postapokalyptického filmu, symbolizující nejen vojenský úspěch Ruska, ale i tragický osud města a jeho obyvatel.

Další oblasti, jako Bachmut, Avdijivka a jihozápadní části Doněcku, také čelí zesílenému tlaku a pomalému postupu ruských jednotek. Tento vývoj naznačuje, že i přes podporu NATO se Ukrajina dostává do situace, kde její obranné možnosti jsou vážně omezené a vyhlídky na další odolávání jsou nejisté.