Ukrajina čelí dilematu s nasazením amerických tanků Abrams, které nedávno obdržela od Spojených států. Hlavním důvodem tohoto váhání je obava z nedostatečného pancéřování těchto tanků, které by mohlo vést k jejich zničení v důsledku útoků ruských dronů. Navíc zimní počasí přispívá k těmto obavám, což vede k odkladu jejich nasazení až do příchodu slunečného počasí.


Přestože tanky M1 Abrams patří mezi nejchráněnější vozidla svého druhu na světě, nejsou zcela imunní vůči útokům. Zvláště bezpilotní letouny FPV (First-Person View) představují významnou hrozbu pro tanky, zejména kvůli slabšímu pancéřování na horních a bočních částech. Expert Gabriel Silviera, sledující situaci tanků na Ukrajině, poukázal na sociální síti na potenciální zranitelnost těchto míst. Starší protitankové nálože mohou prorazit slabší pancíř a způsobit značné škody, včetně zranění nebo smrti členů posádky a poškození elektronických komponent uvnitř věže.


Ukrajina se tak pravděpodobně rozhodla americké Abramsy prozatím nezasazovat, neboť pracuje na jejich dalším opancéřování. Podobný přístup byl aplikován i na britské tanky Challenger a německé Leopardy. Starší modely Challenger 2 získaly boční lamely a ochranné pláty na tenkých spodních částech korby, zatímco Leopardy 2A4 byly vybaveny reaktivním pancířem, který při výbuchu odrazí útočnou vlnu.


Jako nejvhodnější řešení pro ochranu amerických tanků Abrams uvádí Silviera instalaci ochranných klecí. Tyto klece, připevněné k bokům a horní části věže, by měly být schopny odrazit FPV útoky několik centimetrů od korby tanku, čímž zvýší jejich obranyschopnost. Ukrajina tak čelí výzvě vylepšení obranných schopností těchto vozidel před jejich plným nasazením na bojišti.