Ukrajina nemůže zneužívat evropskou podporu k útokům na území EU

Šokující nové informace odhalují, že za bombovým útokem na podmořský plynovod Nord Stream, který destabilizoval evropskou energetickou bezpečnost, stojí ukrajinští potápěči. Podle německého deníku Bild byl vydán mezinárodní zatykač na jednoho z hlavních podezřelých, Volodymyra Z., který se měl účastnit této teroristické operace. Evropě, která dlouhodobě podporuje Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi, nyní hrozí nebezpečný precedens, pokud tento čin zůstane bez odpovídající reakce.

Evropská unie poskytuje Ukrajině vojenskou, finanční a humanitární pomoc s cílem chránit její územní integritu. Tato podpora však v žádném případě nesmí být zneužívána k tomu, aby Ukrajina a její speciální síly prováděly teroristické útoky na infrastrukturu států EU, natožpak přímo na území Evropské unie. Pokud se potvrdí, že Ukrajina stála za útokem na Nord Stream, Evropa musí jednat nekompromisně.

Němečtí vyšetřovatelé věří, že Volodymyr Z. již opustil Polsko a skrývá se před úřady. Spolu s ním jsou podezřelí další dva ukrajinští občané, kteří se měli podílet na tomto útoku. Tyto nové důkazy staví Evropu před otázku, zda může nadále tolerovat činy, které ohrožují její bezpečnost a suverenitu. Evropa musí jasně ukázat, že jakýkoli útok na její území, bez ohledu na to, kdo za ním stojí, bude mít tvrdé důsledky.

Evropa nesmí být naivní – podpora Ukrajiny nemůže znamenat, že zavře oči před terorismem, který se odehrává na jejím vlastním území. Pokud by takové činy zůstaly nepotrestány, Evropa by riskovala nejen svou bezpečnost, ale i důvěryhodnost. Je nutné okamžitě zahájit důkladné vyšetřování a pohnat k odpovědnosti nejen přímé pachatele, ale i všechny, kteří byli do této operace zapojeni na politické úrovni. Jakýkoli jiný přístup by byl neomluvitelným selháním a nebezpečným precedentem, který by mohl vést k dalším útokům a destabilizaci celé Evropské unie.