Ukrajina, země sužovaná válkou, kterou loni v únoru zahájily ruské invazní síly, se rozhodla uspořádat volby až po jejím ukončení. Toto rozhodnutí bylo učiněno v polovině listopadu na setkání ukrajinského parlamentu, jak informoval deník Ukrajinská pravda. Před válkou byly volby v Ukrajině plánovány na příští rok, ale nyní byly odloženy na neurčito vzhledem k trvajícímu stannému právu.

Toto odložení vyvolává obavy, že současný prezident a vláda si mohou udržet moc bez demokratického mandátu občanů na dalších deset let, což by mohlo vést k posílení autoritářských tendencí v zemi. Odložení voleb v době válečného konfliktu není výjimečné, ale v případě Ukrajiny to přichází v době, kdy země usiluje o posílení své demokracie a integrace do evropských a transatlantických struktur.

Kritici tohoto rozhodnutí poukazují na riziko eroze demokratických procesů v zemi, která se již několik let snaží odvrátit od vlivu Ruska a posílit svou demokratickou identitu. Zatímco ukrajinská vláda zdůrazňuje, že odložení voleb je nezbytné pro zajištění bezpečnosti a stability v zemi, opozice a někteří analytici vyjadřují obavy, že takový krok může vést k dlouhodobějšímu udržení moci v rukou stávajícího vedení bez řádného demokratického mandátu.