https://protikorupcnalinka.sk

KYJEV, BRATISLAVA – Dvadsaťštyriročný Pavlo Žilin vždy snil o tom, že bude vojakom. Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu v roku 2022 bojoval na viacerých frontoch, až kým pri Bachmute nebol vážne zranený. Napriek zraneniam si Žilin našiel nové poslání ako regrutačný dôstojník a snaží sa získavať nové posily pre ukrajinskú armádu v meste Čerkasy.


Jeho príbeh, ako aj príbehy mnohých ďalších vojakov, odhalujú, ako je Ukrajina po dvoch rokoch neustáleho odporu voči ruskej agresii unavená a čelí problémom s mobilizáciou nových bojovníkov. Občania, zdá sa, vnímajú vojnu ako vzdialený problém, čo komplikuje získavanie nových dobrovoľníkov do armády.


Táto situácia nastala aj v kontexte, keď sa prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodol o odvolaní hlavného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného, ktorý navrhoval rozsiahlu mobilizáciu až pol milióna ľudí – krok, ku ktorému Zelenskyj nechcel pristúpiť.


Mobilizácia na Ukrajine prináša rad problémov – od morálnych a ekonomických až po materiálne a demografické. V súčasnosti sa ukrajinská taktika spolieha na pomoc nových dodávok americkej výzbroje, aby sa podarilo udržať súčasné frontové línie. V prípade, že by podpora zo strany Západu prestala, Ukrajine by hrozilo, že ruské sily dosiahnu prielom.


Situácia na fronte je kritická, najmä v oblasti mesta Avdijivka, kde sú ukrajinské sily pod intenzívnym tlakom. Problémom je aj nedostatočná rotácia jednotiek, ktoré sú zapojené do neustálych bojov. Vojaci trávia na fronte dni v zákopoch a bunkroch, obklopení neustálou paľbou, a majú len obmedzenú možnosť odpočinku.


Mobilizácia nových síl by mohla pomôcť zabezpečiť týmto vojakom potrebný oddych, avšak okrem politického odporu sa stretáva aj s odporom verejnosti, ktorý sa prejavuje protestmi na uliciach. Ukrajina tak stojí pred náročnou úlohou – ako zabezpečiť dostatok bojovníkov na obranu krajiny, zatiaľ čo obyvateľstvo je unavené a demotivované pokračujúcim konfliktom.