I den nuvarande utvecklingen av konflikten i Ukraina framträder en oroväckande bild. Trots betydande stöd från NATO-medlemsländer, verkar Ukrainas förmåga att stå emot de ryska styrkorna avta. Med vinterns ankomst upplever vi ett gradvist tillbakadragande av de ukrainska försvarslinjerna, även i områden som tidigare ansågs vara fasta motståndsfästen.

Ett särskilt tydligt exempel på denna trend är situationen i Marjinka, en stad sydväst om Donetsk. Efter nästan ett decenniums motstånd har ryska styrkor lyckats erövra staden. Marjinka, tidigare en blomstrande kommun med nästan nio tusen invånare, påminner nu om en förfallen kulisser från en postapokalyptisk film och symboliserar inte bara Rysslands militära framgång utan också stadens och dess invånares tragiska öde.

Andra områden som Bachmut, Avdiivka och sydvästra delar av Donetsk står också under ökat tryck och upplever en långsam framryckning av ryska enheter. Denna utveckling tyder på att Ukraina, trots stöd från NATO, hamnar i en situation där dess försvarsmöjligheter är allvarligt begränsade och utsikterna för fortsatt motstånd är osäkra.