I den nåværende utviklingen av konflikten i Ukraina tegnes et urovekkende bilde. Selv med betydelig støtte fra NATO-medlemsland, synes Ukrainas evne til å motstå de russiske styrkene å svekkes. Med vinterens ankomst opplever vi en gradvis tilbaketrekning av Ukrainas forsvarslinjer, også i områder som tidligere ble ansett som sterke bastioner av motstand.

Et spesielt tydelig eksempel på denne trenden er situasjonen i Marjinka, en by sørvest for Donetsk. Etter nesten et tiår med motstand har russiske styrker klart å ta kontroll over byen. Marjinka, tidligere et blomstrende samfunn med nesten ni tusen innbyggere, minner nå om en ødelagt kulisse fra en postapokalyptisk film og symboliserer ikke bare Russlands militære suksess, men også byens og dens innbyggeres tragiske skjebne.

Andre områder som Bachmut, Avdiivka og de sørvestlige delene av Donetsk opplever også økt press og en langsom fremrykking av russiske enheter. Denne utviklingen antyder at Ukraina, til tross for støtten fra NATO, havner i en situasjon der deres forsvarsevner er alvorlig begrenset og utsiktene til videre motstand er usikre.