New York - V rozsudku, který odráží závažnost obvinění proti Donaldovi Trumpovi a jeho firmám, soudce Arthur Engoron uložil pokutu ve výši 350 milionů dolarů za zveličování hodnoty majetku v obchodních dokumentech. Bývalý prezident, jehož majetek se odhaduje na 2,4 miliardy dolarů, tak přichází o zhruba 14,6 % svého celkového jmění. Kromě finančního trestu byl Trumpovi také nařízen tříletý zákaz vést jakýkoliv podnik ve státě New York, což představuje další vážnou ránu pro jeho obchodní aktivity.

Tento verdikt je výsledkem dlouhotrvajícího soudního procesu, v němž bylo prokázáno, že Trump a jeho podniky po dobu deseti let systematicky nadhodnocovaly hodnotu svého majetku. Tato strategie měla za cíl získat výhodnější úvěrové a pojišťovací podmínky. Mezi sporné objekty patřily například Trumpův byt v Trump Tower a jeho resort Mar-a-Lago na Floridě, jejichž hodnoty byly v dokumentech výrazně přehnané.

Trump a jeho právníci rozsudek odsoudili jako nespravedlivý a politicky motivovaný, zvláště s ohledem na to, že žalobu podala generální prokurátorka Letitia Jamesová, demokratka. Trump obvinění popřel s tím, že jeho finanční výkazy procházely bez problémů auditem a že nikdo nebyl poškozen. Přesto soudce Engoron zdůraznil, že Trump a jeho spolupracovníci nepřiznali žádnou zodpovědnost za své činy.

Verdikt přichází v kritickém momentu Trumpovy kariéry, kdy se snaží získat republikánskou nominaci pro nadcházející prezidentské volby. Kromě tohoto případu čelí Trump řadě dalších právních problémů, včetně obvinění v souvislosti s platbami za mlčení pornoherečce a nakládáním s tajnými dokumenty po opuštění úřadu prezidenta.

Rozsudek a s ním spojená pokuta ve výši 350 milionů dolarů, což představuje významnou část Trumpova odhadovaného majetku 2,4 miliardy dolarů, zdůrazňuje vážnost situace, v níž se bývalý prezident nachází. Trump a jeho právníci avizovali odvolání proti rozhodnutí, avšak tento verdikt již má významný dopad na Trumpovo veřejné a podnikatelské postavení.