Som svar på detta meddelar Polismyndigheten att det nu införs ett fullständigt förbud mot att ta med väskor på större evenemang.

"Detta kan skapa vissa anpassningsutmaningar", berättar Gabriel Monidelle, VD för Hockeyallsvenskan, för SVT Sport. Förbudet kommer att gälla bland annat Allsvenskan i fotboll för herrar, SHL och nationella matcher.

Hockeyallsvenskan är första ligan som implementerar denna nya ordning och har en fullständig omgång med sju matcher redan ikväll.

"Våra klubbar har under de senaste åren tyvärr blivit vana vid att anpassa sig snabbt på grund av pandemin. De har dock mindre än ett dygn på sig att anpassa sig, så det kan skapa vissa utmaningar. Men jag är säker och tror inte att det kommer uppstå några problem", säger Monidelle.


Inkluderar även handväskor

På sin hemsida informerar polisen att beslutet bland annat berör stora sportevenemang (alla på nationell nivå) och stora konserter.

Polisen specificerar att följande ligor kommer att påverkas: herrarnas Allsvenskan i fotboll, Superettan, svenska cupen, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, olika typer av europeiska matcher och nationella matcher inom respektive sport. Förbudet gäller tills vidare och inkluderar också handväskor.

"Det är ett klart direktiv och med ett terrorhot på nivå 4 är det inte något att ifrågasätta," säger Johan Lindvall, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll (Sef).


Undantag kan göras

Han nämner att Sef kommer att utforska hur klubbarna kan få stöd. Det är bara två matcher kvar av den svenska fotbollssäsongen.

Det svenska ishockeyförbundet meddelar på sin hemsida:

"Det införs nu ett totalförbud mot att ta med väskor när man besöker våra matcher. Detta efter ett beslut från Polismyndigheten som gäller bland annat alla stora sportevenemang. Undantag kan bara göras av medicinska skäl efter att väskan har kontrollerats."