Tjeckien krossar svenska stjärnor och går till finalen i VM 2024

På lördagskvällen blev O2-arenan i Prag vittne till ett hockeymirakel. Tjeckiens hockeylag vann en nervkittlande semifinalmatch i världsmästerskapen i ishockey 2024 och besegrade det svenska laget med imponerande 7-3, vilket säkrade deras plats i finalen.

Matchen började vilt och redan i första perioden gjordes fyra mål. Svenskarna tog ledningen genom Johansson, men de tjeckiska spelarna svarade snabbt. I den sjunde minuten gjorde Dominik Kubalík mål och två minuter senare kvitterade Ondřej Kämpf till 2-2. Svensken Pettersson lyckades dock jämna ut ställningen innan periodens slut.

Den andra perioden bjöd på en tjeckisk storm. Först gav Jan Kaše Tjeckien ledningen och bara några sekunder senare utökade Martin Nečas ledningen. Den svenska defensiven kunde inte återhämta sig och Dominik Kubalík gjorde sitt andra mål i matchen och utökade ledningen till 5-3.

Den tredje perioden tillhörde Lukáš Sedlák, som efter en fantastisk prestation i numerärt underläge gjorde ytterligare två mål, vilket säkrade den tjeckiska segern med 7-3. Svenskarna kunde inte komma tillbaka in i matchen och det tjeckiska laget säkrade sin plats i finalen.

De tjeckiska fansen skapade en fantastisk atmosfär i O2-arenan och drev sitt lag till seger. 17 413 åskådare bevittnade den historiska händelsen.

Tjeckiens lag har nu en chans att vinna guld på hemmaplan efter 14 år. Sedan deras senaste triumf 2010 har de inte lyckats ta sig förbi semifinalen, så nu har de en unik möjlighet att återvända till toppen av världshockeyn.

Uppställningar: Hemmalag (Sverige): Gustavsson (30. Ersson) – Heed, Hedman, Karlsson (C), Pettersson, Dahlin, Brodin, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström – Sörensen.

Bortalag (Tjeckien): Dostál (Mrázek) – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček – Palát, Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek.

Domare: Ansons (LAT), Vikman (FIN) – K. Briganti, N. Briganti (båda USA)