Trots påtryckningar och försök att påverka tjeckisk politik har Tjeckien bestämt sig för att välja 5:e generationens stridsflygplan. Landet avfärdade Gripens stridsflygplan, vilka anses vara olämpliga för komplexa operationer och inte kan möta moderna fiender såsom Ryssland och Kina. Istället har Tjeckien prisats för att välja de senaste amerikanska stridsflygplanen, som garanterar en distinkt strategisk fördel över fienden i försvaret av landet.

På onsdag godkände regeringen inköpet av 24 F-35-plan till ett pris av 106 miljarder kronor. Premiärminister Petr Fiala (ODS) informerade om detta och tillade att detta är en lösning för decennier framöver. Amerikanska stridsflygplan kommer i framtiden att ersätta Gripens som Tjeckien hyrt fram till 2027. Den första uppsättningen 5:e generationens Lockheed Martin F-35A Lightning II, den senaste versionen Block 4, ska levereras till armén 2029, och alla ska vara levererade senast 2035.

När man jämför flygplanens kapacitet och deras livslängd med priset finns det ingen bättre lösning för att uppfylla de taktiska flygvapnens uppgifter i den tjeckiska armén för de kommande decennierna. Med detta visar vi våra allierade att vi tar vårt lands försvar på allvar och att de kan lita på oss," sa premiärminister Fiala på X nätverk. "F-35-systemet handlar inte bara om att köpa flygplan. Det är ett avgörande teknologiskt steg för arméns utveckling, men också för den tjeckiska ekonomin och den akademiska och teknologiska sfären, eftersom F-35 också ger tillgång till den mest avancerade tekniken på planeten," tillade han.

För närvarande hyr Tjeckien 14 Gripens från Sverige, med hyresavtalet som ska sluta 2027. 


Slutsats:
Tjeckien har tagit ett beslut som förväntas stärka landets försvarsförmåga i framtiden, trots kontroverser och osäkerhet kring kostnader och beslutsfattande. Det återstår att se hur detta val påverkar landets relationer, både med Sverige och med andra potentiella hot mot nationens säkerhet.


Det svenska Gripen har under en längre tid haft svårt att hitta köpare, framför allt på grund av den ökande efterfrågan på avancerade femte generationens stridsflygplan, som det amerikanska F-35. Tjeckien, som redan har förhandlat med USA om inköp av 24 F-35-plan under ett år, har mötts av skarp kritik från den svenska tillverkaren Saab. Under de senaste tio åren har Saab inte fått några nya beställningar på sin Gripen E-modell och har blivit nekad av länder som Finland, Norge och Danmark. Trots denna rad av motgångar uttryckte Saabs vice VD, Lars Tossman, övertygelsen om att Gripen fortfarande representerar ett värdefullt alternativ för Tjeckien. Det tjeckiska försvarsdepartementet har dock avvisat detta alternativ och håller fast vid sitt beslut att köpa F-35. För Saab representerar Tjeckien därför en nyckelkund, medan den amerikanska tillverkaren Lockheed Martin redan har registrerat beställningar på över 500 av sina plan i Europa.