Elon Musks elbilsjätte, Tesla, visar ingen vilja att teckna kollektivavtal i Sverige. Som en reaktion har fackförbundet IF Metall dragit igång en sällsynt strejk som kan bli avgörande för den svenska fackföreningsrörelsen, enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap.

Strejken började precis efter midnatt denna fredag och omfattar 120 bilmekaniker på Teslas verkstäder i sju olika kommuner. Om inte Tesla går med på att teckna kollektivavtal kommer strejken att trappas upp nästa vecka med en blockad mot 17 av företagets arbetsplatser. Denna blockad kommer att försvåra för Tesla att leverera nya bilar i Sverige, rapporterar Dagens Arbete.

Det är värt att notera att Tesla aldrig har ingått kollektivavtal någonstans globalt och har intagit samma position i Sverige.

Det var flera decennier sedan ett amerikanskt företag motsatte sig kollektivavtal i Sverige. Fallet med leksaksbutiken Toys R Us på 1990-talet kommer ihåg, där de efter tre månaders konflikt äntligen tecknade ett avtal.

Thörnqvist, docent vid Högskolan i Skövde, kommenterade:

– Många amerikanska bolag uppvisar denna motståndskraft mot fackföreningar, de verkar helt enkelt vara rädda för dem.

Det är sällsynt att IF Metall går till strejk mot ett amerikanskt företag, men Thörnqvist menar att det är nödvändigt. Han tillägger:

– När ett företag vägrar att ingå i ett kollektivavtal är det ett direkt hot mot den svenska modellen. IF Metall måste nu stå upp för denna modell.

Thörnqvist tror att denna konflikt kan resultera i att Tesla väljer att avsluta sin verksamhet i Sverige snarare än att underteckna ett kollektivavtal.

För närvarande har Tesla Sverige valt att inte ge några offentliga kommentarer om situationen.