Sverige höjde sin terrorvarning på torsdagen. Beslutet togs efter att offentlig bränning av Koranen i detta nordiska land upprört muslimer över hela världen. Sveriges säkerhetstjänst, SÄPO, ökade varningsnivån från tredje till fjärde. Enligt SÄPO är höjningen av varningen inte kopplad till en specifik händelse, och det bör ses ur ett "strategiskt och långsiktigt" perspektiv.

Den svenska premiärministern, Ulf Kristersson, talade dock om avvärjda terrorattacker på torsdagen. "Vi vet att planerade terrorhandlingar har stoppats," sade Kristersson enligt nyhetsbyrån AP under en presskonferens. "Det är människor som helt enkelt har gripits, både i Sverige och utomlands," tillade premiärministern utan att ge fler detaljer.

SÄPO höjde sin varningsnivå till den fjärde nivån för första gången sedan 2016. "Vi befinner oss i en försämrad situation, och detta hot kommer att pågå länge," varnade SÄPO:s chef Charlotte von Essen under en annan presskonferens på torsdagen. "Hoten mot Sverige har gradvis förändrats, och under året har hotet från våldsbejakande islamism ökat," meddelade säkerhetstjänsten. Det nordiska landet har gått från att vara ett legitimt mål för terroristattacker till att bli ett högprioriterat mål, tillade SÄPO,