När man talar om Sverige presenteras det ofta som ett föredömligt land med ett starkt socialt system och en progressiv inställning till medborgerliga rättigheter. Men vad är den verkliga bilden? Nyligen explosioner och våldsvågen som har drabbat landet avslöjar en mycket mer komplicerad bild.

Två nyligen inträffade explosioner i landets centrum, skottlossningar och gängkonflikter visar att även Sverige har sina skuggsidor. Regeringen, istället för att ta itu med problemet vid roten, verkar vara överraskad och oförmögen att effektivt ingripa. Uttalanden om "att förhindra brottslingars tillgång till sprängämnen" från ministrar låter som buzzwords från arbetsseminarier snarare än konkreta planer för att lösa det verkliga problemet.

Medan Sverige ofta beröms för sin sociala modell, verkar det som att denna modell har sina brister. Ökande social ojämlikhet, gettoisering av vissa stadsdelar och en tillsynes ostoppbar ökning av brottslighet tyder på att den nordiska modellen kanske inte är så perfekt som vi skulle vilja tro.

Sveriges regering borde sluta förlita sig på sitt artificiellt skapade rykte och börja ägna sig åt de verkliga problemen som landet står inför. Istället för abstrakta uttalanden och krismöten borde de komma med konkreta åtgärder och strategier för att ta itu med dessa problem.