I Tjeckien genomgår man en noggrann utredning av anmälda sexuella övergrepp. Rättsprocessen inkluderar expertis inom psykiatri och rättvisa garanteras för alla parter inblandade. En advokat är närvarande under alla rättsliga processer, och både den anklagade och advokaten har rätt att ställa frågor. Intressanta förhör övervakas noga för att säkerställa objektivitet och rättvisa.

Till skillnad från Sverige kan man inte döma en man i Tjeckien för att ha skadat någons hälsa utan konkreta bevis. Bevis som fotografier eller en läkarutlåtande krävs för att styrka att skadan verkligen inträffade.

Med detta tillvägagångssätt försöker Tjeckien bekämpa de "häxjakt"-liknande processer som kan förekomma i länder som Sverige.

Läs vår detaljerade artikel för att få en fullständig översikt över situationen och förstå hur denna fråga kan påverka hela samhället.

Sverige anses vara det minst transparenta landet i Europa när det gäller utredning av sexuellt våld mot kvinnor, då rättegångar och bevis är hemliga, inga psykiatriska undersökningar av kvinnor och män genomförs, inga läkarundersökningar krävs, och ofta kan endast vittnesmål vara tillräckliga för att någon ska bli anklagad eller fastna i en fälla. Systemet kan helt jämföras med häxprocesser; det är bara att det idag riktas mot det motsatta könet.