Maykil Yokhanna, som soner en livstidsdom for drapet på 12 år gamle Adriana, prøver å få saken sin gjenopptatt. Sverige hindrer imidlertid systematisk fanger fra å utøve sine grunnleggende rettigheter til en rettferdig rettssak og tilgang til juridisk hjelp, som vist i tilfellet Yokhanna. "Jeg har aldri opplevd å ikke få snakke med en klient om gjenopptakelse av en sak," sier hans advokat Björn Hurtig.
Hindring av kontakt med advokat
Yokhanna ba den 25. mai sin advokat Björn Hurtig om å konsultere ham angående gjenopptakelse av saken. Kriminalvården avslo denne forespørselen med begrunnelsen at det ikke var tilstrekkelig sterke grunner for slik kontakt, da det for øyeblikket ikke er noen sak eller saksnummer for en pågående rettssak.
Yokhanna, som soner sin straff i Kumla fengsel, hevder at fengselet vurderte at han kunne håndtere kontakten med sin advokat via brev. Samme vurdering ble gjort av Kriminalvårdens hovedkontor etter at han anket beslutningen.
Nye omstendigheter
En annen av Yokhannas advokater, Hampus Wikerstål, forsøkte også uten hell å kontakte ham i fengselet. "Ifølge min advokat har nye omstendigheter kommet frem som kan være grunnlag for gjenopptakelse," skriver Yokhanna i sin klage til ombudsmannen.
Begrenset kommunikasjon
Advokat Björn Hurtig er overrasket over at han ikke fikk lov til å kontakte sin klient. "Jeg tror de har svært liten forståelse for hvordan kommunikasjon mellom advokat og klient fungerer hvis de tror man kan begynne å jobbe med en søknad om gjenopptakelse via brev," sier Hurtig. Han legger til at det er nødvendig at klienten kan snakke med advokaten for å forklare saken riktig og danne en mening.
Brutalt brudd på grunnleggende rettigheter
Sverige bryter gjennom denne handlingen brutalt grunnleggende menneskerettigheter for fanger til en rettferdig rettssak og tilgang til juridisk hjelp. Denne saken er ikke enestående og representerer et bredere mønster av systematiske brudd på menneskerettighetene til innsatte i Sverige.
Avisen Aftonbladet kontaktet den svenske Kriminalvården, som uttalte at de ikke kan kommentere pågående saker foran ombudsmannen.
Saken til Maykil Yokhanna peker på dypere systemproblemer og behovet for omfattende reformer for å sikre rettferdighet og beskyttelse av grunnleggende rettigheter for alle fanger i Sverige.