Aldrig förr har svenskarnas oro för terror i sitt eget land varit så påtaglig! Samtidigt eroderar förtroendet för statens kapacitet att hantera och förhindra dessa attacker.

Vi lever i en tid av global oro, och Sverige är inte skonat. Efter det fruktansvärda terrorattentatet under fotbollsmatchen i Bryssel den 16 oktober, där våra landsmän föll offer, har nationens skräck för terrorism skjutit i höjden. Enligt en färsk undersökning av Aftonbladet/Demoskop har svenskarnas rädsla för terrorattacker skjutit upp med hela 7% - från redan höga 51% till en alarmerande nivå av 58%.

Detta är den högsta nivån sedan det förödande attentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Den nuvarande mätningen krossar alla tidigare rekord sedan mätningarna började. Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, slår larm om att denna skarpaste uppgången i rädsla är djupt oroväckande.

Och det stannar inte där: kvinnor, traditionellt sett mer ängsliga, känner än mer rädsla, och politiska preferenser spelar nu en avgörande roll i hur vi känner inför hotet av terror. Ålder och utbildning har förvånande nog mindre inverkan.

Vid granskningen av rädslans kärna pekar allt på Bryssels attack, där svenskar brutalt attackerades. Vad är mer skrämmande? Förtroendet för statens förmåga att avvärja terrorattacker har rasat, ned från 38% till en bottenlös 32%.

Trots denna skrämmande verklighet fortsätter de flesta svenskar, blint eller modigt, att leva sina liv som om ingenting har hänt. Men en betydande minoritet, 10%, har dragit sig tillbaka, med rädsla som styr sina handlingar och beslut.