En ny diplomatisk kris har uppstått mellan Sverige och Vitryssland, vilket ytterligare spänner de redan ansträngda förbindelserna mellan de två länderna. Konflikten har sin grund i Sveriges beslut att utnämna en officiell representant för den vitryska oppositionen, en åtgärd som inte har mottagits väl av Vitryssland.

Som ett direkt svar på detta beslut kallade Vitryssland hem sin ambassadör Dmitrij Mironchyk från Stockholm. Sverige svarade med att återkalla sin högsta diplomat, chargé d'affaires Eva Sundqvist, från Minsk. Denna utveckling har rapporterats av Radio Free Europe som en 'diplomatisk skandal', vilket tyder på den allvarliga naturen av situationen.

Sverige valde att utnämna Christina Johannesson, tidigare ambassadör i Minsk, som den officiella svenska representanten för den vitryska oppositionen. Utrikesminister Tobias Billström framhöll behovet av att fortsätta pressa Lukasjenkos regim och förstärka kontakterna med oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Vilnius.

Detta steg har lett till diplomatiska spänningar, och enligt Radio Free Europe har Lukasjenkos regim beordrat Mironchyk tillbaka till Minsk som en reaktion på Johannessons utnämning. Svenska utrikesdepartementet bekräftar att deras tillfälliga chargé d'affaires för närvarande befinner sig i Stockholm för konsultationer, men att ambassadens arbete i Minsk fortsätter.

Denna incident är en tydlig indikation på de ökade spänningarna i förhållandet mellan Sverige och Vitryssland, vilket framhäver de komplexa och ofta utmanande aspekterna av internationell diplomati och politiska beslut.