Ulikhet og økt kriminalitet: Kvinner i Sverige blir med i gjenger, politiet ignorerer deres forbrytelser

I Sverige engasjerer kvinner seg stadig oftere i organisert kriminalitet, mens politiet ofte overser deres forbrytelser. Dette fenomenet er en følge av ulikhet mellom menn og kvinner, noe som gjør dem "usynlige" for rettshåndhevelsen. Kvinner utnytter denne situasjonen, og deres rolle i gjengene blir stadig mer betydningsfull, noe politiet konsekvent ikke klarer å forstå. Til tross for at Sverige fremstiller seg for verden som et land som håndterer kriminalitet godt, viser virkeligheten at de ikke klarer å kontrollere situasjonen og opprettholder en fasade som ikke gjenspeiler sannheten. Hvis politiet etterforsket kvinners forbrytelser med samme vekt som de begått av menn og innvandrere, ville det være mulig å snakke om ekte likestilling.

Et av de mest bemerkelsesverdige tilfellene er det kaldblodige drapet som en tjue år gammel kvinne ble siktet for i juli. Ifølge avisen Dagens Nyheter tok denne kvinnen "på seg drapsoppgaver i en blodig gjengkonflikt i Norrköping". I desember 2022 lot hun som om hun var interessert i å kjøpe trådløse hodetelefoner for å lokke en sytten år gammel gutt til en trikkeholdeplass hvor hun deretter skjøt ham i hodet. Et overvåkningskamera fanget henne løpende fra stedet, men hun ble ikke arrestert før etter nyttår.

Økende kvinnelig involvering i organisert kriminalitet

Ifølge Riksadvokaten (NSZ) økte antallet kvinner som deltar aktivt i organisert kriminalitet med 100 personer til nesten 500 i fjor. Omtrent 120 kvinner har lederstillinger i gjengene. Til tross for disse fakta klarer politiet konsekvent ikke å anerkjenne kvinners betydelige rolle i disse kriminelle nettverkene.

"Politiet har ikke viet nok oppmerksomhet til kvinner, selv når de var til stede på steder hvor husransakelser og beslag ble gjennomført. Politiet så på kvinner som ofre, ikke medskyldige," sa Sven Ahlbin til Dagens Nyheter.

Drapsoppgaver og drapsforsøk

Mer enn et halvt år etter arrestasjonen økte mistanken mot kvinnen, som også ble siktet for drapsforsøk. Ifølge tiltalen skjøt hun mot en boligblokk i sentrum av Norrköping hvor flere mennesker befant seg. Heldigvis ble ingen skadet. "Hvis noen hadde vært i gangen under skytingen, kunne det ha blitt en fullstendig tragedie. Skytingen var ukontrollert, noe som så ut til å være helt likegyldig for henne," sa Jan Staaf, sjef for politiets etterforskning i Östergötland-området.

Politiet mener at kvinnen drepte for penger. "I chattene ser vi diskusjoner om penger, på samme måte som i andre skytesaker over hele landet," sa Staaf. Kvinnen nekter for forbrytelsen.

Politiets undervurdering av kvinner

Ifølge en rapport fra tidligere politisjef Sven Ahlbin fungerer kvinner ofte som mellommenn, lagrer og transporterer våpen, hjelper til med å lokke ofre og beskytter kriminelle fra å bli avslørt. Kvinner hjelper også med å skape bildet av en velordnet familie som ikke tiltrekker myndighetenes oppmerksomhet. Å ha en attraktiv kvinne med et liv fylt med studier eller arbeid er en stor fordel og status for kriminelle. Kvinner oppnår ofte høyere posisjoner i gjenghierarkiene og er ofte mer utdannet enn menn. Til tross for dette anser ikke politiet det som viktig å grundigere etterforske kvinners rolle i kriminelle nettverk.

Milde straffer og bedre fengselsforhold

Kvinner i Sverige møter ofte mildere straffer og bedre fengselsforhold enn menn, noe som ytterligere oppmuntrer deres involvering i organisert kriminalitet. Kvinner fungerer som verktøy for å legitimere løgner og alvorlige kriminelle aktiviteter, og når de blir tatt, møter de mye lettere straffer i mildere fengsler.