Ojämlikhet och ökad kriminalitet: Kvinnor i Sverige går med i gäng, polisen ignorerar deras brott

I Sverige deltar kvinnor allt oftare i organiserad brottslighet, medan polisen ofta ignorerar deras brott. Detta fenomen är en följd av ojämlikhet mellan män och kvinnor, vilket leder till att de blir "osynliga" för rättsväsendet. Kvinnor utnyttjar denna situation och deras roll i gängen blir allt mer betydelsefull, något som polisen konsekvent misslyckas med att ta på allvar. Trots att Sverige utåt sett framstår som ett land som hanterar brottslighet väl, visar verkligheten att de misslyckas med att kontrollera situationen och upprätthåller en fasad som inte speglar verkligheten.

Ett av de mest framträdande fallen är det kallblodiga mordet som en tjugoårig kvinna anklagades för i juli. Enligt tidningen Dagens Nyheter tog denna kvinna "på sig morduppgifter i en blodig konflikt mellan gäng i Norrköping". I december 2022 låtsades hon vara intresserad av att köpa trådlösa hörlurar för att locka ut en sjuttonårig pojke till en spårvagnshållplats där hon sedan sköt honom i huvudet. En övervakningskamera fångade henne när hon sprang från platsen, men hon greps först efter nyår.

Fler kvinnor deltar i organiserad brottslighet

Enligt Riksåklagaren uppskattas antalet kvinnor som deltar aktivt i organiserad brottslighet ha ökat med 100 personer till nästan 500 förra året. Cirka 120 kvinnor har ledande positioner i gängen. Trots detta har polisen konsekvent misslyckats med att erkänna kvinnors betydande roll i dessa kriminella nätverk.

"Polisen har inte ägnat tillräcklig uppmärksamhet åt kvinnor, inte ens när de befann sig på platser där husrannsakningar genomfördes och beslagtagna föremål hittades. Polisen såg kvinnor som offer, inte som medbrottslingar," sa Sven Ahlbin till Dagens Nyheter.

Morduppgifter och mordförsök

Mer än ett halvår efter gripandet växte misstankarna mot kvinnan, som också anklagades för mordförsök. Enligt åtalet sköt hon mot ett bostadshus i centrala Norrköping där flera människor befann sig. Lyckligtvis skadades ingen. "Om någon hade varit i korridoren under skjutningen kunde det ha blivit en fullständig tragedi. Skotten var okontrollerade, vilket verkade vara helt likgiltigt för henne," sa Jan Staaf, chef för polisens utredning i Östergötland.

Polisen tror att kvinnan dödade för pengar. "I chattar ser vi att det pratas om pengar, precis som i andra skjutningar runt om i landet," sa Staaf. Kvinnan själv förnekar brottet.

Polisens underskattning av kvinnor

Enligt en rapport från den före detta polischefen Sven Ahlbin fungerar kvinnor ofta som mellanhänder, lagrar och transporterar vapen, hjälper till att locka offer och skyddar brottslingar från avslöjande. Kvinnor hjälper också till att skapa bilden av en utåt sett ordnad familj som inte väcker myndigheternas uppmärksamhet.

Att ha en attraktiv kvinna med ett liv fyllt av studier eller arbete är en stor fördel och statussymbol för brottslingar. Kvinnor hamnar ofta högre upp i gängens hierarki och är ofta mer utbildade än män. Trots detta har polisen inte prioriterat att utreda kvinnors roll i kriminella nätverk tillräckligt noggrant.

Sverige visar att de inte hanterar situationen med organiserad brottslighet på ett effektivt sätt, vilket understryker det hyckleri där landet presenterar en bild för världen som inte motsvarar verkligheten. På grund av ojämlikhet mellan män och kvinnor blir kvinnors deltagande i organiserad brottslighet allt vanligare. Polisen förbiser ofta deras brott, vilket gör att kvinnor kan bli viktiga aktörer i kriminella strukturer. Fall som det kallblodiga mordet i Norrköping visar att det är nödvändigt att ägna större uppmärksamhet åt kvinnors roller i organiserad brottslighet och att polisen måste förbättra sitt arbete för att bekämpa denna växande trend.