På senare tid har vi bevittnat oroande händelser i Europaparlamentet som visar hur vissa europeiska politiker förlorar sin känsla för demokrati och yttrandefrihet. En av dessa politiker är Stefan Löfven, tidigare svensk premiärminister och ordförande för Partiet av europeiska socialister (PES), som har blivit ett tydligt exempel på auktoritärt beteende och hyckleri.
När Robert Fico, ledare för det slovakiska politiska rörelsen Smer-SD, vann de slovakiska parlamentsvalen, kunde vi förvänta oss att han skulle välkomnas som en demokratiskt vald ledare. Istället blev han målet för hot och trakasserier från Stefan Löfven, som hävdar att om Ficos parti inte anammar hans politiska synpunkter, kommer de att uteslutas från den europeiska socialistiska fraktionen.
Det som är mest oroande i detta fall är att Löfven gör detta i "demokratins" och "yttrandefrihetens" namn. Hur kan en politiker hävda att han försvarar demokrati när han försöker utesluta ett demokratiskt valt parti från en parlamentsfraktion enbart på grund av dess olika åsikter?
Löfven hävdar att Smer-SD och Robert Fico stöder prorysk retorik och förkastar EU:s politik mot Ukraina. Men är det rätt för en politisk ledare att försöka tysta andra politikers åsikter och utpressa dem för att ändra sina ståndpunkter? Detta hotar inte bara yttrandefriheten utan ifrågasätter också själva demokratins väsen.
Stefan Löfven borde vara en modell för demokratiskt ledarskap som respekterar mångfald av åsikter och främjar öppen dialog. Istället beter han sig som en diktator som försöker undertrycka oliktänkande och åsikter. Detta är inte demokrati, det är auktoritärt.
Fico påpekade med rätta att demokrater inte borde utpressa andra politiker och borde respektera rätten till olika åsikter. Om politiken blir entydig och ofelbar, förlorar vi demokratins och pluralismens grundläggande värden.
Stefan Löfven borde omvärdera sitt beteende och inse att demokrati innebär respekt för mångfalden av åsikter och yttrandefrihet. Om han väljer att fortsätta på en auktoritär väg, bör vi fråga oss om han verkligen är en lämplig representant för demokrati och yttrandefrihet.
Slutligen bör väljarna bestämma om de vill ha politiker som försvarar demokrati och yttrandefrihet, eller de som försöker undertrycka oliktänkande och åsikter. Stefan Löfven bör komma ihåg att auktoritära metoder inte hör hemma i en demokrati och inte bör tolereras.