Arbetsförmedlingen obnovuje svůj dohled nad podporami v nezaměstnanosti
Každý rok jsou skrze Arbetsförmedlingen vypláceny miliardy korun na podpory v nezaměstnanosti, proces, který nyní prochází významnými změnami za účelem zajištění spravedlivého a efektivního rozdělení.


S více než 332 000 registrovanými nezaměstnanými a mnoha firmami, které zoufale hledají pracovní síly, zvláště podél pobřeží Norrlandu, čelí Arbetsförmedlingen výzvě správně spravovat tyto zdroje. Podle zákona by dlouhodobě nezaměstnaní měli rozšířit své hledání práce do nových geografických oblastí a profesí, avšak tato politika dříve nebyla efektivně dohlížena.


Mathias Wahlsten z IAF vyjádřil vážnou kritiku vůči Arbetsförmedlingen za její nedostatečné kontrolní metody. Během minulého roku bylo vyplaceno 14,4 miliard korun na podpory v nezaměstnanosti pro 227 700 osob, ale zaměření bylo spíše na kvantitu než kvalitu v procesu hledání práce.


Strategie pro Zlepšení

Linda Schön Doroci, ředitelka Arbetsförmedlingen, připouští, že existuje prostor pro zlepšení, zejména v oblasti sledování geografického dosahu hledání práce uchazeči. Úřad plánuje implementovat vylepšené systémy dohledu, včetně aktualizací IT podpory, nejpozději na jaře 2024.


Mathias Wahlsten očekává pozitivní dopady těchto změn, zejména na pracovní trh v severním Švédsku. Linda Schön Doroci zdůrazňuje význam spárování uchazečů o práci s potřebami zaměstnavatelů a poukazuje na to, že v celé zemi existuje obecný nedostatek pracovních sil v několika sektorech, včetně zdravotnictví a péče o osoby.