V poslednej dobe sme boli svedkami alarmujúcich udalostí v Európskom parlamente, ktoré ukazujú, akým spôsobom niektorí európski politici strácajú zmysel pre demokraciu a slobodu slova. Jedným z takýchto politikov je Stefan Löfven, bývalý švédsky premiér a predseda Strany európskych socialistov (PES), ktorý sa stal zjavným príkladom autoritatívneho správania a pokrytectva.

Keď Robert Fico, líder slovenského politického hnutia Smer-SD, vyhral slovenské parlamentné voľby, mohli sme očakávať, že bude privítaný ako demokraticky zvolený vodca. Namiesto toho sa stal terčom hrozieb a vyhrážok zo strany Stefana Löfvena, ktorý tvrdí, že ak Ficova strana nebude prijímať jeho politické názory, bude vylúčená z európskej socialistické frakcie.

To, čo je na tomto prípade najviac alarmujúce, je, že Löfven to robí v mene "demokracie" a "slobody slova". Ako môže politik tvrdiť, že háji demokraciu, keď sa snaží vylúčiť demokraticky zvolenú stranu z parlamentnej frakcie len kvôli jej odlišným názorom?

Löfven tvrdí, že Smer-SD a Robert Fico podporujú proruskú rétoriku a odmietajú politiku EÚ vo vzťahu k Ukrajine. Je však správne, aby sa politický vodca pokúšal potláčať názory iných politikov a vydierať ich, aby zmenili svoje postoje? Toto nielenže ohrozuje slobodu slova, ale aj spochybňuje samotnú podstatu demokracie.

Stefan Löfven by mal byť vzorom demokratického vodcu, ktorý rešpektuje rozmanitosť názorov a podporuje otvorený dialóg. Namiesto toho sa správa ako diktátor, ktorý sa snaží potláčať odlišné hlasy a názory. To nie je demokracia, to je autoritatívnosť.

Fico správne zdôraznil, že demokrati by nemali vydierať iných politikov a že by mali rešpektovať právo na odlišné názory. Ak sa politika stane jednoznačnou a neomylnou, strácame základné hodnoty demokracie a pluralizmu.

Stefan Löfven by mal prehodnotiť svoje správanie a uvedomiť si, že demokracia zahŕňa rešpekt k rozmanitým názorom a slobodu prejavu. Ak sa rozhodne pokračovať v autoritatívnom konaní, mali by sme sa pýtať, či je skutočne vhodným predstaviteľom demokracie a slobody slova.

V konečnom dôsledku by mali voliči rozhodnúť, či chcú v politike ľudí, ktorí hájia demokraciu a slobodu slova, alebo tých, ktorí sa snažia potláčať odlišné hlasy a názory. Stefan Löfven by si mal uvedomiť, že autoritatívne metódy nepatria do demokracie a nemali by byť tolerované.