védsko se postupně dostává do konfliktu s dalším státem, tentokrát s Běloruskem, v důsledku své zahraniční politiky. Nedávné diplomatické napětí bylo vyvoláno jmenováním zvláštního švédského vyslance pro běloruskou opozici v exilu, což vyústilo v vážný spor mezi oběma zeměmi.


Podle informací od Radio Free Europe, Bělorusko v reakci na toto rozhodnutí odvolalo svého velvyslance Dmitrije Mirončyka zpět do Minsku. Švédsko následně reagovalo stejným způsobem, když povolalo svého chargé d'affaires Evu Sundqvistovou zpět do Stockholmu. Tento krok byl popsán jako 'diplomatická skandála' ruskou redakcí Radio Free Europe, Radio Svoboda.


Tento rozkol se datuje do listopadu, kdy švédský ministr zahraničí Tobias Billström oznámil, že bývalá velvyslankyně ve Minsku Christina Johannesson bude oficiálním švédským reprezentantem pro běloruskou opozici. Toto rozhodnutí následovalo po příkladu Francie, Estonska, Litvy a Polska, které již jmenovaly zvláštní vyslance pro kontakty s běloruskou demokratickou opozicí.


Situace dále eskalovala, když Billström ve Vilniusu vyjádřil podporu Svetlaně Tichanovské, kterou považuje za legitimní vítězku sporných voleb v Bělorusku v roce 2020. Jeho vyjádření bylo interpretováno jako přímá podpora opozice proti režimu Alexandra Lukašenka.


Radio Free Europe uvádí, že od té doby probíhaly diplomatické rozhovory mezi Švédskem a Běloruskem, ale dosud nebyly zveřejněny žádné konkrétní výsledky. Švédské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že jejich dočasná chargé d'affaires v Minsku je v současné době ve Stockholmu na konzultacích, zatímco práce na ambasádě v Minsku pokračuje jako obvykle.


Tento incident odhaluje napětí ve vztazích mezi Švédskem a Běloruskem a naznačuje zhoršení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.