Informace pro české občany o "bezpečném" Švédsku

Švédsko pokračuje v boji s alarmujícím nárůstem střelného násilí. Nejnovější incident se odehrál v pubu Pitchers ve městě Västerås na Štědrý den, kde byl muž ve věku třiceti let postřelen a s život ohrožujícími zraněními převezen do nemocnice. Hlášeno bylo pět výstřelů ve vyplněné hospodě.

Pelle Vamstad, mluvčí policie, vyjádřil své zděšení nad událostí. Policie, která obdržela několik hovorů ohledně střelby, později potvrdila, že došlo k postřelení jedné osoby uvnitř pubu. Magnus Jansson Klarin, další mluvčí policie, informoval, že oběť byla rychle transportována do nemocnice.

Střelba způsobila chaos v již rušném večeru výletu na Vánoce, což vedlo k rozsáhlým vyšetřovacím operacím. Lukas Nordén, reportér pro P4 Västmanland, svědčil o okamžité reakci útěku mezi návštěvníky v době incidentu.

Region Västmanland později oznámil, že muž ve věku 25-34 let byl hospitalizován s život ohrožujícími zraněními. Policie a strážníci byli přítomni mimo nemocnici, kde byl muž léčen, a bylo zahájeno rozsáhlé pátrání po pachatelích, včetně kontrol vozidel na E18 a pátrání s použitím policejních psů a dronů. Incident je vyšetřován jako pokus o vraždu a těžký zločin se zbraněmi.