Minulý rok byl pro Švédsko rokem nárůstu výbuchů a zdá se, že tento trend v roce 2023 nepolevuje. "V průběhu roku jsme zaznamenali eskalaci, která je velmi znepokojivá," prohlásil švédský ministr spravedlnosti Gunnar Strömmer. Pouze v jedné noci došlo k detonacím na čtyřech různých místech po celém Švédsku. V Göteborgu byly dva výbuchy tak blízko sebe, že byla vyhlášena zvláštní událost.

Když se podíváme na statistiky, do prvního pololetí tohoto roku došlo k 91 výbuchům, což je více než za celý předchozí rok. „Konflikty jsou velmi intenzivní," komentovala Malin Nygren, vedoucí národního bombového centra.

Jedním z nejzávažnějších incidentů byl výbuch v oblasti Hässelby v Stockholmu, kde byl dům značně poškozen. To však není jediný případ. V roce 2020 bylo v Borås objeveno 10 bomb v termosce, přičemž na třech z nich byla nalezena DNA osoby, která byla později odsouzena k téměř šesti letům vězení.

V současném roce v průměru každý druhý den dojde ve Švédsku k výbuchu. Často se objevují stopy stejných výrobců bomb, kteří zřejmě dodávají oběma stranám v smrtících konfliktech. "Někdy to má téměř průmyslový rozsah," uvedl Jon Wåhlander z národního policejního oddělení.

Tyto události vyvolávají značné obavy ohledně bezpečnosti ve Švédsku, kde se zdá, že výroba a prodej bomb je pro některé běžným byznysem. Výbuchy ukazují, jak daleko jsou někteří ochotni zajít ve svých konfliktech, a zdůrazňují potřebu přijmout okamžitá opatření.