Maykil Yokhanna, který si odpykává doživotní trest za vraždu 12leté Adriany, usiluje o obnovení svého procesu. Švédsko však systematicky brání vězňům v základním právu na spravedlivý proces a přístup k právní pomoci, jak ukazuje případ Yokhanny. "Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by mi nebylo dovoleno mluvit s klientem o obnově řízení," říká jeho právník Björn Hurtig.

Blokování kontaktu s advokátem

Yokhanna požádal 25. května svého právníka Björna Hurtiga o konzultaci ohledně obnovy procesu. Kriminalvården tento hovor zamítla s odůvodněním, že nejsou dostatečně silné důvody pro takový kontakt, protože v současné době neexistuje žádný případ nebo číslo případu pro probíhající soudní řízení.

Yokhanna, který si odpykává svůj trest ve věznici Kumla, tvrdí, že věznice vyhodnotila, že by mohl svůj kontakt s právníkem zvládnout dopisem. Stejný názor zastávalo i ústředí Kriminalvården po jeho odvolání proti rozhodnutí.

Nové okolnosti

Další Yokhannův právník, Hampus Wikerstål, se také neúspěšně pokusil s ním spojit ve věznici. "Podle mého právníka vyšly najevo nové okolnosti, které by mohly být důvodem pro obnovu řízení," píše Yokhanna ve své stížnosti parlamentním ombudsmanům.

Omezená komunikace

Právník Björn Hurtig je překvapen, že mu nebyl umožněn kontakt s klientem. "Myslím si, že velmi málo chápou, jak funguje konverzace mezi advokátem a klientem, pokud si myslí, že můžete zahájit spolupráci na žádosti o obnovu řízení prostřednictvím dopisů," říká Hurtig. Dodává, že pro správné vysvětlení případu a vytvoření názoru je nezbytné, aby klient mohl s právníkem mluvit.

Brutální porušování základních práv

Švédsko tímto jednáním brutálně porušuje základní lidská práva vězňů na spravedlivý proces a přístup k právní pomoci. Tento případ není ojedinělý a představuje širší vzorec systematických porušování lidských práv zadržených osob ve Švédsku.

Deník Aftonbladet se obrátil na švédskou Vězeňskou a probační službu, která uvedla, že se nesmí vyjadřovat k probíhajícím případům před parlamentními ombudsmanmi.

Případ Maykila Yokhanny ukazuje na hlubší systémové problémy a nutnost rozsáhlých reforem, aby byla zajištěna spravedlnost a ochrana základních práv pro všechny vězně ve Švédsku.