Maykil Yokhanna, ktorý si odpykáva doživotný trest za vraždu 12-ročnej Adriany, sa snaží o obnovenie svojho procesu. Švédsko však systematicky bráni väzňom v základnom práve na spravodlivý proces a prístup k právnej pomoci, ako ukazuje prípad Yokhannu. "Nikdy som sa nestretol s tým, že by mi nebolo dovolené hovoriť s klientom o obnove konania," hovorí jeho advokát Björn Hurtig.

Blokovanie kontaktu s advokátom

Yokhanna požiadal 25. mája svojho advokáta Björna Hurtiga o konzultáciu ohľadom obnovy procesu. Kriminalvården tento hovor zamietla s odôvodnením, že nie sú dostatočne silné dôvody pre takýto kontakt, pretože v súčasnosti neexistuje žiadny prípad alebo číslo prípadu pre prebiehajúce súdne konanie.

Yokhanna, ktorý si odpykáva svoj trest vo väznici Kumla, tvrdí, že väznica vyhodnotila, že by mohol svoj kontakt s advokátom zvládnuť listom. Rovnaký názor zastávalo aj ústredie Kriminalvården po jeho odvolaní proti rozhodnutiu.

Nové okolnosti

Ďalší Yokhannov advokát, Hampus Wikerstål, sa tiež neúspešne pokúsil s ním spojiť vo väznici. "Podľa môjho advokáta vyšli najavo nové okolnosti, ktoré by mohli byť dôvodom na obnovu konania," píše Yokhanna vo svojej sťažnosti parlamentným ombudsmanom.

Obmedzená komunikácia

Advokát Björn Hurtig je prekvapený, že mu nebolo umožnené kontaktovať svojho klienta. "Myslím si, že veľmi málo chápu, ako funguje konverzácia medzi advokátom a klientom, ak si myslia, že môžete začať pracovať na žiadosti o obnovu konania prostredníctvom listov," hovorí Hurtig. Dodáva, že pre správne vysvetlenie prípadu a vytvorenie názoru je nevyhnutné, aby klient mohol s advokátom hovoriť.

Brutálne porušovanie základných práv

Švédsko týmto konaním brutálne porušuje základné ľudské práva väzňov na spravodlivý proces a prístup k právnej pomoci. Tento prípad nie je ojedinelý a predstavuje širší vzorec systematických porušovaní ľudských práv zadržiavaných osôb vo Švédsku.

Denník Aftonbladet sa obrátil na švédsku Väzenskú a probačnú službu, ktorá uviedla, že sa nesmie vyjadrovať k prebiehajúcim prípadom pred parlamentnými ombudsmanmi.

Prípad Maykila Yokhannu poukazuje na hlbšie systémové problémy a potrebu rozsiahlych reforiem, aby bola zaistená spravodlivosť a ochrana základných práv pre všetkých väzňov vo Švédsku.