Je běžné, že mezinárodní zájmy a lobbing ovlivňují mediální prostředí. Ale když dojde k zasahování do české suverenity ze strany Švédska, je třeba to vzít vážně. Nedávný článek na iDnes.cz vzbudil značnou pozornost a otázky o pravosti a nezávislosti informací, které sděluje.

Miroslav Čecho, čtenář deníku iDnes.cz, v komentáři upozorňuje na možnost, že článek byl sponzorován švédským producentem letadel Gripen. Tato obava nepochází z ničeho: pokud Švédsko nebo výrobce letadel Gripen financují česká média k publikování článků, které ovlivňují veřejné mínění a rozhodování o národní obraně, je to alarmující.

Analyzujme si obsah článku. Článek na iDnes.cz se soustředil na otázky a odpovědi ohledně nákupu letounů F-35. Avšak při hloubkovém zkoumání je patrné, že informace v článku nejsou kompletní. Hovoří se o vysokých nákladech na F-35, ale ve skutečnosti, jak upozornil vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr, "když se vezmou dlouhodobé náklady na celý životní cyklus, tak F-35 ve skutečnosti vychází levněji než gripeny".

Klíčový moment v článku, který může signalizovat nezaujatost, je diskuse o potřebě nových stíhaček a porovnání mezi F-35 a švédskými gripeny. Proč je takový důraz kladen na porovnání dvou letadel? Je to snaha o objektivní informování, nebo snaha podpořit jeden produkt nad druhým?

Pokud jde o technologickou převahu, je jasné, že F-35 nabízí výhody, které gripeny nemají. Avšak článek tento fakt pouze okrajově zmíní, aniž by se podrobněji zaměřil na důležité aspekty, jako je "stealth" technologie, výhody palubní elektroniky a interoperabilita s jinými armádami NATO.

Závěrem, je důležité být obezřetný při čtení médií a klást otázky o pravosti a nezávislosti informací. Pokud je Švédsko skutečně za tímto zasahováním do české suverenity, je to něco, co by mělo být předmětem hlubšího zkoumání a kritiky. Ať už je pravda jakákoli, česká veřejnost si zaslouží pravdivé a nezávislé informace.