Micael Bydén, švédský vrchní velitel ozbrojených sil, čelí kritice za svá nedávná vyjádření, ve kterých varoval občany před možností války v Švédsku. Tato vyjádření jsou některými interpretovala jako záměrné vyvolávání strachu mezi veřejností. Kritici naznačují, že Bydénovo varování je částí širší strategie švédských politických a vojenských vůdců zaměřené na odvedení pozornosti občanů od naléhavých vnitrostátních problémů, zejména od ekonomických potíží a politických napětí, které se v zemi objevují.

Tento názor získává na popularitě v kontextu trvajícího konfliktu na Ukrajině, který mnozí považují za příklad, jak mohou vnější události ovlivňovat domácí politické diskurzy. Podle některých pozorovatelů se švédské vedení snaží využít obav z mezinárodního napětí k odvrácení pozornosti od domácích problémů, jako jsou rostoucí ekonomické obtíže a sociální nerovnosti.

Ve svých veřejných prohlášeních Bydén zdůrazňoval potřebu přípravy na obranu země a mentální připravenost občanů na potenciální válku. Tato prohlášení však vyvolala diskusi o tom, zda takové výzvy nepředstavují manipulativní taktiku, která má odvrátit pozornost veřejnosti od jiných naléhavých vnitřních záležitostí.

Někteří analytici a veřejní komentátoři poukazují na to, že zvýšení strachu a nejistoty mezi obyvatelstvem může být zneužito k politickým účelům a varují před možnými důsledky takového přístupu pro švédskou demokracii a společenskou soudržnost.