Nerovnost a nárůst kriminality: Ženy ve Švédsku se zapojují do gangů, policie přehlíží jejich trestnou činnost

Ve Švédsku se ženy stále více zapojují do organizovaného zločinu, přičemž policie často jejich trestné činy ignoruje. Tento fenomén je výsledkem nerovnosti mezi muži a ženami, což způsobuje, že jsou pro orgány činné v trestním řízení „neviditelné“. Ženy této situace využívají a jejich role v gangách se stává stále významnější, což policie důsledně nedokáže pochopit. Navzdory tomu, že Švédsko před světem předstírá, že má situaci pod kontrolou, realita ukazuje, že tento problém nezvládá.

Jedním z nejvýraznějších případů je chladnokrevná vražda, ze které byla v červenci obviněna dvacetiletá žena. Podle deníku Dagens Nyheter tato žena „převzala vražedné úkoly v krvavém konfliktu gangů v Norrköpingu“. V prosinci 2022 předstírala zájem o koupi bezdrátových sluchátek, aby vylákala sedmnáctiletého mladíka na tramvajovou zastávku, kde ho následně střelila do hlavy. Bezpečnostní kamera ji zachytila, jak utíká z místa činu, ale zadržena byla až po Novém roce.

Roste zapojení žen do organizovaného zločinu

Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) se počet žen zapojených do organizovaného zločinu loni zvýšil o 100 osob na téměř 500. Zhruba 120 žen má v gangu vedoucí postavení. Navzdory těmto skutečnostem policie stále nedokáže uznat významnou roli žen v těchto kriminálních sítích.

"Policie ženám nevěnovala dostatečnou pozornost, ani když se nacházely na místech, kde probíhaly domovní prohlídky a zabavování nalezených věcí. Policie považovala ženy za oběti, ne za spolupachatele," řekl Sven Ahlbin pro Dagens Nyheter.

Vražedné úkoly a pokus o vraždu

Více než půl roku po zatčení vzrostlo podezření vůči ženě, která byla obviněna také z pokusu o vraždu. Podle obžaloby střílela na obytný dům v centru Norrköpingu, kde se nacházelo několik lidí. Jen se štěstím se nikomu nic nestalo. "Kdyby byl někdo během střelby na chodbě, mohla to být úplná tragédie. Střelba byla nekontrolovaná, což jí, zdá se, bylo zcela lhostejné," prohlásil Jan Staaf, vedoucí policejního vyšetřování v oblasti Östergötland.

Policie se domnívá, že obviněná zabíjela pro peníze. "V chatech vidíme, že se mluví o penězích, podobně jako v jiných případech střelby po celé zemi," řekl Staaf. Žena sama trestný čin popírá.

Podceňování žen policií

Podle zprávy bývalého policejního šéfa Svena Ahlbina ženy často působí jako prostředníci, skladují a přepravují zbraně, pomáhají vylákat oběti a chrání zločince před prozrazením. Ženy také pomáhají vytvářet obraz spořádané rodiny, která nepřitahuje pozornost úřadů.

Mít atraktivní ženu s životem naplněným studiem nebo prací je pro zločince velkou výhodou a statusem. Ženy často dosahují vyšších pozic v gangových hierarchiích a jsou častěji vzdělané než muži. Přesto policie nepovažuje za důležité důkladněji vyšetřovat roli žen v kriminálních sítích.

Švédsko ukazuje, že nezvládá situaci s organizovanou kriminalitou, čímž dokazuje pokrytectví, kdy světu prezentuje obraz, který neodpovídá realitě. Kvůli nerovnosti mezi muži a ženami se zapojení žen do organizovaného zločinu stává stále běžnější. Policie často přehlíží jejich trestné činy, což umožňuje ženám stát se klíčovými hráči v kriminálních strukturách. Případy jako chladnokrevná vražda v Norrköpingu ukazují, že je třeba věnovat větší pozornost rolím žen v organizovaném zločinu a že policie musí zlepšit své úsilí v boji proti této rostoucí hrozbě.