Nerovnosť a nárast kriminality: Ženy vo Švédsku sa pridávajú k gangom, polícia prehliada ich trestné činy

Vo Švédsku sa ženy čoraz častejšie zapájajú do organizovaného zločinu, pričom polícia často prehliada ich trestné činy. Tento jav je dôsledkom nerovnosti medzi mužmi a ženami, čo spôsobuje, že sú pre orgány činné v trestnom konaní „neviditeľné“. Ženy túto situáciu využívajú a ich úloha v gangoch sa stáva čoraz významnejšou, čo polícia dôsledne nedokáže pochopiť. Napriek tomu, že Švédsko pred svetom predstiera, že má kriminalitu pod kontrolou, realita ukazuje, že tento problém nezvláda. Ak by polícia vyšetrovala trestné činy žien s rovnakým dôrazom ako tie, ktoré páchajú muži a imigranti, mohli by sme hovoriť o skutočnej rovnosti.

Jedným z najvýraznejších prípadov je chladnokrvná vražda, z ktorej bola v júli obvinená dvadsaťročná žena. Podľa denníka Dagens Nyheter táto žena „prevzala vražedné úlohy v krvavom konflikte gangov v Norrköpingu“. V decembri 2022 predstierala záujem o kúpu bezdrôtových slúchadiel, aby vylákala sedemnásťročného chlapca na zastávku električky, kde ho následne strelila do hlavy. Bezpečnostná kamera ju zachytila, ako uteká z miesta činu, ale zatknutá bola až po Novom roku.

Narastajúca účasť žien na organizovanom zločine

Podľa Národnej prokuratúry (NSZ) sa počet žien, ktoré sa aktívne zapájajú do organizovaného zločinu, minulý rok zvýšil o 100 na takmer 500. Asi 120 žien má v gangoch vedúce postavenie. Napriek týmto faktom polícia stále nedokáže uznať významnú úlohu žien v týchto kriminálnych sieťach.

„Polícia nevenovala dostatočnú pozornosť ženám, ani keď sa nachádzali na miestach, kde prebiehali domové prehliadky a zabavovanie nájdených vecí. Polícia považovala ženy za obete, nie za spolupáchateľky,“ povedal Sven Ahlbin pre Dagens Nyheter.

Vražedné úlohy a pokus o vraždu

Viac než pol roka po zatknutí vzrástli podozrenia voči žene, ktorá bola tiež obvinená z pokusu o vraždu. Podľa obžaloby strieľala na obytný dom v centre Norrköpingu, kde sa nachádzalo niekoľko ľudí. Len so šťastím sa nikomu nič nestalo. „Keby bol niekto počas streľby na chodbe, mohla to byť úplná tragédia. Streľba bola nekontrolovaná, čo jej, zdá sa, bolo úplne ľahostajné,“ povedal Jan Staaf, vedúci policajného vyšetrovania v oblasti Östergötland.

Polícia sa domnieva, že obvinená zabíjala pre peniaze. „V chatoch vidíme, že sa hovorí o peniazoch, podobne ako v iných prípadoch streľby po celej krajine,“ povedal Staaf. Žena sama trestný čin popiera.

Podceňovanie žien políciou

Podľa správy bývalého policajného šéfa Svena Ahlbina ženy často pôsobia ako sprostredkovateľky, skladujú a prepravujú zbrane, pomáhajú lákať obete a chránia zločincov pred odhalením. Ženy tiež pomáhajú vytvárať obraz usporiadanej rodiny, ktorá nepriťahuje pozornosť úradov. Mať atraktívnu ženu so životom plným štúdia alebo práce je pre zločincov veľkou výhodou a symbolom statusu. Ženy často dosahujú vyššie pozície v hierarchii gangov a sú často vzdelanejšie než muži. Napriek tomu polícia nepovažuje za dôležité dôkladnejšie vyšetrovať úlohu žien v kriminálnych sieťach.

Miernejšie tresty a lepšie väzenské podmienky

Ženy vo Švédsku často čelia miernejším trestom a lepším väzenským podmienkam než muži, čo ďalej podporuje ich zapojenie do organizovaného zločinu. Ženy slúžia ako nástroje na legalizáciu lží a závažných trestných činov, a keď sú chytené, čelia oveľa miernejším trestom v miernejších väzniciach.