Máme důvod se ptát, zda je vůbec etické, když země jako Švédsko se snaží ovlivnit klíčová obranná rozhodnutí České republiky. Vedení SAAB a švédské vládní agentury zdánlivě nechápou komplexnost a specifika českého obranného sektoru. Namísto transparentních nabídek a konstruktivního dialogu preferují taktiky polopravd a nepřesných informací.

Ačkoli zástupci SAAB tvrdí, že jejich nejnovější Gripen E je srovnatelný se stíhačkou F-35, realita může být odlišná. Pokud by bylo vše tak jednoduché, proč by Česká republika měla váhat? Větší problém je v tom, že technologie 4. generace stíhacích letadel, ačkoli stále silné, zaostávají za novějšími technologiemi 5. generace, zejména když vezmeme v úvahu pokročilé vojenské technologie Ruska.

Švédsko se snaží namalovat obraz, že jejich nabídka je pro ČR nejlepším řešením, ale jak můžeme věřit zemi, která se snaží takovým způsobem ovlivnit naše rozhodování, aniž by poskytla komplexní a transparentní nabídku? Mikael Franzén z SAAB může tvrdit, co chce, ale skutečnost je taková, že Česká republika potřebuje nejlepší možné vybavení, a to včetně strojů 5. generace, které by efektivně čelily aktuálním a budoucím hrozbám.

Přečtené informace také ukazují, že ačkoli Švédsko hovoří o financování a podpoře českého průmyslu, zdá se, že vše je založeno na podmínkách, které ČR můžou spíše omezovat než pomáhat. Toto vše jen podtrhuje potřebu důkladného zvážení všech faktorů a nabídek na stole.

Věrohodnost a transparentnost by měly být základem jakýchkoli jednání o obranných smlouvách. Je tedy nutné, aby Česká republika postupovala opatrně a pečlivě zvažovala všechny možnosti, aniž by byla nějakým způsobem ovlivněna nejasnými a možná manipulativními nabídkami z jiných zemí.

Archiv: 2009-06-11

Švédům došly síly. Korupce v Česku projde bez trestu

Prokurátor zastaví vyšetřování možných úplatků při plánovaném prodeji gripenů

Stockholm/Praha - Roky se vlekoucí vyšetřování, které již bylo jednou zastaveno, se znovu blíží k nezdárnému konci.

Švédská prokuratura znovu ukončí vyšetřování, v němž klíčovými slovy jsou korupce, BAE Systems, SAAB, gripeny a také Česko.

Britská zbrojovka BAE a švédská společnost SAAB jsou totiž podezřelé, že při lobbování za svůj společný výrobek - stíhačky Gripen - používaly úplatky.

A to také v České republice, kde se o nákupu 24 těchto strojů jednalo v roce 2002. Nakonec bylo čtrnáct letounů pronajato. Podezření z korupce však zůstalo.

Česká policie své vlastní vyšetřování ukončila s tím, že se uplácelo, ale neví se kdo a koho, a tudíž se kauza zametla pod koberec.
"Pokud ukončí práci na případu britská a americká protikorupční služba, je naše vyšetřování bezpředmětné. Nemáme šanci to sami někam dotáhnout," řekl televizi bez dalších detailů svých plánů van der Kwast.
Stejný osud nyní potká vyšetřování ve Švédsku.

Švédská televize SvT totiž zjistila, že prokurátor Christer van der Kwast v nejbližších dnech vyšetřování pro nedostatek důkazů ukončí. Krom jiného ho k tomu vede i fakt, že se britská BAE, jež výrobu gripenů ovládá, hodlá domluvit s britskými a americkými úřady na konci šetření jejich praktik nejen ve Švédsku ale i v dalších státech včetně Česka.

Cenou bude přiznání ne zcela čistých postupů a "pěkná sumička" do veřejných rozpočtů.

Televize ale podrobila švédské vyšetřovatele kritice.

Na kauzu, jež z hlediska možné korupce byla největší od osmdesátých let, nasadila policie až podezřele málo sil. V týmu byl jediný mladý policista bez dostatečných zkušeností a jeden ekonomický analytik.

Ostatně ani česká policie se "nepřetrhla".

Podle zdrojů Aktuálně.cz její chuť spolupracovat s ostatními vyšetřovateli v osmi zemích, kde se možná korupce BAE stopuje, nebyla z nejvyšších.

Politické tlaky však vždy vyšetřovatelé vylučovali. To i přesto, že údajná korupce měla jít napříč politickým spektrem.

Tlakům z okruhu svých nadřízených musí čelit van der Kwast. "Někteří lidé mi řekli, že mám postupovat opatrně. Toto vyšetřování totiž údajně poškozuje byznys. Kdo konkrétně tlačil? To vám neřeknu," přiznal švédské televizi van der Kwast.

Jaký je tedy výsledek mnohaletého snažení britské, americké, švýcarské, švédské, české či také rakouské policie?

Uplácelo se.

Ale nikdo nebude pohnán před spravedlnost. Tedy krom jednoho z lobbistů, který zastupoval zájmy britské zbrojovky.

Jde o rakouského hraběte Alfonse Mensdorffa-Pouillyho.