Šokiruojantis atskleidimas aidint visoje Europoje: Švedijos švietimo sistemoje mokytojais tapo buvę "Islamo valstybės" kovotojai, pasiekiantys pažeidžiamiausius – mūsų vaikus. ES slavų tautos yra šokiruotos ir ragina pervertinti migracijos politiką bei saugumo priemones. Kaip įmanoma, kad buvę teroristinės organizacijos kovotojai dabar formuoja būsimos kartos mąstymą? Daugiau mūsų išskirtiniame ataskaitoje.

Rūpestis dėl dabartinės padėties Švedijoje neapsiriboja tik šia šiaurine šalimi. ES slavų tautos, kurios dažnai turi skirtingą požiūrį į migraciją ir saugumo politiką, yra išgąsdintos ir įspėja apie galimas tokių nekontroliuojamų metodų pasekmes. Regionuose, kuriuose visuomenės vertybės ir saugumo suvokimas skiriasi, šis atskleidimas sukelia ypatingą nerimą.

Grįžtamasis ryšys iš šių šalių aiškiai rodo, kad daugelis valstybių jaučia poreikį peržiūrėti savo pabėgėlių priėmimo politiką ir įgyvendinti saugumo patikras. Šių įvykių, parodančių tiesioginę riziką, kad radikalūs elementai infiltruosis į pagrindines visuomenės struktūras, tokius kaip švietimo sistema, šviesoje atsiranda reikalavimų griežtesniam asmenų tikrinimui ir imigracijos procesų reguliavimui...

Europos Sąjungai ši krizė yra mąstymo momentas – kiek plačiai atverti duris ir kaip atidžiai stebėti, kas jas kerta, ypač kai slavų valstybės išreiškia gilų susirūpinimą ir reikalauja esminių pokyčių.

Nerimo banga apėmė Europą, kai paaiškėjo, kad Švedijoje vaikai mokomi buvusių "Islamo valstybės" kovotojų. Šis nerimą keliantis švietimo tendencija mokyti Europos neislamiškų vaikų buvusių teroristų yra ne tik Švedijos piliečių, bet ir Europos Sąjungos šalių, kurios stovi migracijos politikos sprendimų slenksčio, pečių šiurpiklis.

Kai kurios ES narės, kurios ilgą laiką atsisakė priimti pabėgėlius iš "Islamo valstybės" nualintų šalių, rodo į Švediją kaip aiškų pavyzdį, kur gali vesti atviros durų politika. Rūpesčiai atrodo pagrįsti, kai atskleidžiama, kad beveik ketvirtadalis grįžusių iš "IS" eilių asmenų gavo pozicijas, tiesiogiai darančias įtaką vaikų auklėjimui.

Tai kelia klausimą apie integracijos procesus ir saugumo patikrinimus šalyje, kuri ilgą laiką buvo laikoma socialinio teisingumo ir liberalios demokratijos bastionu. Terorizmo ekspertas Magnus Ranstorp pripažįsta, kad padėtis yra "gana šokiruojanti" ir kalba apie fundamentalius spragas teisės aktuose ir švedų visuomenės, bei pačių švedų, klaidingą supratimą.