Nikdy předtím nebyla obava Švédů z terorismu na vlastním území tak intenzivní! Současně důvěra v schopnost státu řešit a předcházet těmto útokům prudce klesá.

Žijeme v době celosvětového nepokoje a Švédsko není vyjímkou. Po hrozivém teroristickém útoku během fotbalového zápasu v Bruselu 16. října, kde padli naši krajané za oběť, stoupá národní strach ze terorismu. Podle nedávného průzkumu Aftonbladet/Demoskop se obava Švédů z teroristických útoků zvýšila o celých 7% - z již vysokých 51% na alarmujících 58%.

To je nejvyšší úroveň strachu od devastujícího útoku na Drottninggatan v Stockholmu v roce 2017. Současné měření tedy překonává všechny předchozí rekordy od doby, kdy byly tyto průzkumy zahájeny. Johan Martinsson, šéf pro veřejné mínění v Demoskopu, varuje, že takový prudký nárůst strachu je hluboce znepokojivý.

A nekončí to tady: ženy, tradičně více znepokojené, cítí ještě větší strach, a politické preference se nyní stávají klíčovým faktorem v našem postoji k teroristické hrozbě. Věk a vzdělání mají překvapivě menší vliv.

Při zkoumání jádra strachu vše ukazuje na útok v Bruselu, kde byli Švédové brutálně napadeni. Co je ještě děsivější? Důvěra v schopnost státu předcházet teroristickým útokům se propadla z 38% na mrazivých 32%.

Navzdory této děsivé realitě většina Švédů, ať už naivně či statečně, pokračuje ve svém běžném životě, jako by se nic nestalo. Nicméně významná menšina, 10%, se stahuje z veřejného života, strach ovládá jejich rozhodnutí a činy.