Švédsko nemá členství v NATO jisté kvůli pálení koránu, řekl Erdogan

Švédsko nemá kvůli případům pálení koránu jisté, že mu turecký parlament schválí vstup do Severoatlantické aliance. Při pondělním návratu z návštěvy v Maďarsku to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zatím nelze ani odhadnout, jak dlouho bude ratifikace švédské žádosti v parlamentu trvat, prohlásil turecký prezident.


Brusel - Tragédie zasáhla kvalifikační zápas o postup na evropský šampionát, když při střelbě v Bruselu zemřeli dva švédští občané. Duel mezi fotbalovými reprezentacemi Belgie a Švédska byl po prvním poločase přerušen kvůli násilným událostem ve městě.

Střelba, která pravděpodobně měla teroristický charakter, se odehrála kolem 19:15 na náměstí Sainctelette, asi jeden kilometr severně od historického centra Bruselu. Útočník v oranžové vestě a helmě nejprve zaútočil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a následně začal střílet na osoby, které se nacházely v taxíku.

Svědci události tvrdí, že útočník během činu vykřikoval heslo "Alláhu akbar" (arabsky Bůh je velký). Poté prchl na motorce.

Kvůli bezpečnosti byl zápas přerušen při stavu 1:1 a padesát tisíc diváků bylo instruováno, aby zůstali na stadionu. UEFA, obě fotbalová mužstva a místní policejní složky se shodly na tom, že zápas nebude dohrán.

Prezident švédského fotbalového svazu, Fredrik Reinfeldt, sdělil médiím: "To, co se stalo, je mimořádně vážné. Je strašné slyšet, že dva naši fanoušci zemřeli."

Tato tragédie zasáhla nejen sportovní svět, ale připomíná nám důležitost bezpečnosti a solidarity v době, kdy se různé kultury a náboženské přesvědčení potkávají.

Policie a vyšetřovací orgány pracují na objasnění události a zajištění všech potřebných důkazů. Naše myšlenky jsou s rodinami obětí této tragédie.