Zahraničné médiá napäto sledovali smerovanie Slovenska, keď sa bývalý premiér Robert Fico znova objavil v centre politickej scény. Fico, ktorý v minulosti prejavoval sympatie k proruským postojom a protiamerické rétorike, bol častým terčom kritiky zo strany západných médií, ktoré sa snažili ovplyvniť voličské nálady v prospech západnej orientácie Slovenska.

Agentúra AP komentovala výsledky volieb so slovami, že "voľby boli testom podpory malej východoeurópskej krajiny susediacej s Ukrajinou vo vojne s Ruskom." Je jasné, že záujem o Slovensko ako kľúčového aktéra v regionálnej geopolitike rastie.

Denník New York Times popisoval slovenské voľby ako výber medzi "spektrom možností od komunistov po krajne pravicových nacionalistov". So zreteľom na potenciálny dopad na podporu Ukrajiny zo strany Západu zdôrazňuje význam voľby.

Ruské médiá na druhej strane predstavovali návrat Fica k moci ako návrat proruského lídra. Spomínajú "tradičné teplo vzťahov mnohých Slovákov k Rusku" a špekulujú o tom, že Rusko by malo viac sústrediť svoju pozornosť na Slovensko, aby ho získalo na svoju stranu alebo aspoň aby bolo k Moskve neutrálne.

Avšak najdôležitejšie je, že Slováci sa rozhodli a hlasovali za cestu, ktorú považujú za najlepšiu pre ich národ. V kontexte narastajúceho tlaku od väčších mocností, či už na východe alebo na západe, sa Slovensko rozhodlo hľadať vlastnú cestu.