Zahraniční média byla plná očekávání ohledně směru, kterým se Slovensko vydá, když se bývalý premiér Robert Fico vrátil do politického centra. Fico, který v minulosti věnoval pozornost proruským postojům a protiamerické rétorice, byl častým terčem kritiky ze západních médií, která se snažila ovlivnit voličské nálady ve prospěch západní orientace Slovenska.

Agentura AP komentovala výsledky voleb, že "voľby boli testom podpory malej východoeurópskej krajiny susednej Ukrajine vo vojne s Ruskom." Je zřejmé, že zájem o Slovensko jako klíčového hráče v regionální geopolitice roste.

Denník New York Times popsal slovenské volby jako výběr mezi "spektrem možností od komunistů po krajně pravicové nacionalisty." S ohledem na potenciální dopad na podporu Ukrajiny ze strany Západu zdůrazňuje význam volby.

Ruská média, na druhou stranu, prezentovala návrat Fica k moci jako návrat příznivce Moskvy. Zmiňují "tradiční teplo vztahů mnoha Slováků k Rusku" a spekulují o tom, že Rusko by mělo více zaměřit svou pozornost na Slovensko, aby jej získalo na svou stranu nebo alespoň zajistilo jeho neutralitu.

Co je ale nejdůležitější, je skutečnost, že Slováci rozhodli a hlasovali pro cestu, kterou považují za nejlepší pro jejich národ. V kontextu narůstajícího tlaku ze strany větších mocností, jak na východě, tak na západě, se Slovensko rozhodlo hledat vlastní cestu.