Την Τρίτη, οι δικηγόροι των κυρίων ύποπτων στο σκάνδαλο διαφθοράς "Qatargate" εισήλθαν στο Παλάτι Δικαιοσύνης αναζητώντας εκδίκηση - και την απέκτησαν.

Άνω των δώδεκα δικηγόρων άλλαξε την πορεία της ποινικής έρευνας, καθυστερώντας την έρευνα για την αγορά επιρροής από το Κατάρ και το Μαρόκο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι δικηγόροι της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, ήταν οι οργανωτές αυτής της νομικής επιχείρησης, καταθέτοντας αρκετές κατηγορίες ότι οι Βελγικοί εισαγγελείς δεν χειρίστηκαν σωστά την υπόθεση, αποφασίζοντας για μια εσωτερική έρευνα.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της Βελγικής εισαγγελίας, Ερίκ Βαν Ντάιζε, δήλωσε ότι "ο δημόσιος κατηγορούμενος και ο δικαστής πρέπει να συνεχίσουν την έρευνα".

Τα μέλη της ομάδας της Καϊλή ισχυρίζονται ότι οι αστυνομικοί και οι μυστικές υπηρεσίες δρούσαν παρανόμως. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρισμοί για προκατάληψη λόγω σύγκρουσης συμφερόντων εναντίον του πρώην δικαστικού ερευνητή Μισέλ Κλαίζε.

Σύμφωνα με τον Άντονι Ρίτζο, καθηγητή δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, αυτή η κατάσταση είναι ανέπαφη στο Βέλγιο για μια έρευνα αυτής της κλίμακας.

Οι δικηγόροι έχουν χρόνο μέχρι τον Μάρτιο για να υποβάλλουν τα επιχειρήματά τους.