V nedávném rozhovoru pro Dagens Nyheter upozornil Thomas Holst, policista z operačního centra ve Stockholmu, na alarmující trend v šíření násilí mezi dětmi ve Švédsku. Podle jeho slov může dojít k radikální změně chování dítěte, které bylo považováno za dobře adaptované, například účastníka školních a sportovních aktivit, ve velmi krátkém čase. Tento fenomén, který Holst popisuje jako šíření "jako virus", vede k situacím, kdy děti páchají násilné činy nebo se stávají jejich oběťmi.

Operační centrum, které bylo zřízeno k monitorování těchto událostí a řešení gangu konfliktů, působí ve Stockholmu již více než rok. Podle Kristofera Olheima, vedoucího operačního centra, čelí policisté emocionální zátěži, když musí zasahovat proti dětem stejně starým jako jejich vlastní. Dalším problémem je nedostatek míst v zařízeních pro péči o děti a mládež, což ztěžuje rehabilitaci a reintegraci mladých lidí zpět do společnosti.

Policie rovněž zaznamenala nárůst počtu velmi mladých členů gangů a rostoucí roli žen v těchto skupinách. Matky, sestry a přítelkyně často najdeme uprostřed násilných činů, přičemž mají podobné motivace jako muži, jako je získávání drog a peněz. I když mohou mít ženy jiné metody a přístupy k násilí, stávají se aktivními účastnicemi těchto konfliktů.

Tento trend ukazuje na hluboké systémové selhání ve švédské společnosti a politice, které není schopno efektivně řešit rostoucí problém násilí mezi dětmi a mladistvými. Situace vyžaduje naléhavou a komplexní reakci, která zahrnuje nejen policejní zásahy, ale i sociální služby, vzdělávání a komunitní podporu.