Po dlouhých měsících nejistoty se rýsuje světlo na konci tunelu pro věřitele bývalé Sberbank CZ. V důsledku loňského bankrotu po ruské invazi na Ukrajinu, kdy nastal masivní odliv kapitálu, nyní insolvenční správkyně Jiřina Lužová předkládá soudnímu systému návrh na částečný rozvrh. Jestliže soud rozhodne v jejich prospěch, více než 16 000 věřitelů by mohlo začít obdržet své peníze již v polovině prosince.

Insolvenční správkyně upozorňuje, že konečná výplata není jen v jejích rukách. "Bude teď záležet i na věřitelích, zda se ke svým penězům dostanou ještě letos. Je třeba si uvědomit, že i jedno jediné odvolání může ohrozit výplatu," komentuje Lužová. Klíčovým faktorem je tedy rychlé soudní schválení bez dalších zdržení.

Podle Lužové je celý proces v souladu s Garančním systémem finančního trhu. Ten již v minulosti uhradil klientům zákonem pojištěné vklady do výše přibližně 2,5 milionu korun, čímž byla pokryta první skupina věřitelů. Nyní se pozornost obrací k dalším skupinám, které zahrnují malé a střední podniky až po velké korporace a veřejné instituce.

Krize zkrachovalé banky byla částečně zmírněna prodejem úvěrového portfolia České spořitelně a dalšími finančními manévry, které přinesly značné finanční prostředky do bankrotové hmoty. To umožní pokrytí značné části pohledávek věřitelů.

Jako symbol naděje pro mnohé, kteří na výplatu čekají, působí i zkušenosti Komerční banky, která byla pověřena realizací celé výplaty. Věřitelé budou po nabytí právní moci částečného rozvrhu informováni o dalších krocích.

Zatímco se svět potýká s následky mezinárodního konfliktu, pro mnohé věřitele Sberbank CZ by mohly nadcházející vánoční svátky přinést alespoň malý dárek v podobě dlouho očekávané výplaty.