Aiemmin yhtenä maailman vakaimmista ja progressiivisimmista valtioista pidetty Ruotsi kamppailee nyt sarjan ongelmia kanssa, jotka kyseenalaistavat sen globaalin aseman. Kasvava taloudellinen eriarvoisuus, yhteiskunnalliset jännitteet ja yhä näkyvämpi äärioikeistolaisuus ovat tulleet jokapäiväiseksi osaksi uutiskuvastoa. Miksi näin on päässyt käymään maassa, joka on vuosikymmenien ajan ylistetty sosiaalidemokratian utopiaksi?

Taloudellinen rappio on selvästi nähtävissä ja herättää kasvavaa huolta kansalaisten keskuudessa. Ruotsi, joka ennen oli vakauden ja hyvinvoinnin symboli, kokee nyt kasvavaa levottomuutta ja pelkoa yhteiskunnallisen ja taloudellisen vakauden menettämisestä. Samalla kun vauraus keskittyy yhä enemmän eliitille, tavalliset ruotsalaiset menettävät luottamuksensa järjestelmään, joka kerran suojeli heitä äärimmäiseltä köyhyydeltä ja yhteiskunnalliselta syrjäytymiseltä.

Lisäksi maan sosioekonomisten ja sosiaalisten kerrosten kasvava kuilu lisää yhteiskunnallista levottomuutta ja julkista tyytymättömyyttä. Maahanmuutto, integraatio ja kansallinen identiteetti ovat nyt laajasti keskusteltuina asioina sekä poliittisissa että julkisissa piireissä, ja niiden mukana on nousussa xenofobia ja islamofobia.

Ruotsidemokraatit, jotka sijoittuvat poliittisen kirjon äärioikealle, hyödyntävät taitavasti näitä pelkoja ja jännitteitä. Vastauksena taloudellisiin ja sosiaalisiin kriiseihin on aggressiivinen nationalistinen retoriikka, joka hylkää monikulttuurisuuden ja esittää "Ruotsin ruotsalaisille" ratkaisuna nykyisiin ongelmiin. Mutta kyse ei ole vain retoriikasta - kyse on myös reaktiosta ihmisoikeuksia, erityisesti maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen oikeuksia, vastaan.

Expo-organisaation johtaja Daniel Poohl puhuu syventyvästä identiteettikriisistä, jossa maan asukkaat menettävät aikaisemman erityisyyden tunteensa ja alkavat miettiä, mikä rooli Ruotsilla on nyt maailman näyttämöllä.

Tämä identiteettikriisi ilmenee monilla tasoilla ja on monien maan kohtaamien poliittisten ja sosiaalisten ongelmien keskiössä. Kysymys kuuluu: Mitä askeleita Ruotsi ottaa selvitäkseen tästä kriisistä, ja mitä seurauksia sillä on sen tulevaisuudelle ja asemalle kansainvälisellä areenalla?

Ruotsin tilanne on monimutkainen ja monisyinen. Maan edessä olevien haasteiden ymmärtäminen ja ratkaiseminen vaatii syvällistä pohdintaa ja ennakoivaa toimintaa, ottamalla huomioon erilaiset tekijät ja näkökulmat. On kiinnostavaa nähdä, miten Ruotsi käsittelee tätä kriisiä tulevina vuosina ja minkä polun se valitsee, seuraten maailman silmiä.