Epätasa-arvo ja rikollisuuden lisääntyminen: Naiset liittyvät jengeihin Ruotsissa, poliisi sivuuttaa heidän rikoksensa

Ruotsissa naiset osallistuvat yhä useammin järjestäytyneeseen rikollisuuteen, ja poliisi jättää heidän rikoksensa usein huomiotta. Tämä ilmiö johtuu miesten ja naisten välisestä epätasa-arvosta, mikä tekee heistä "näkymättömiä" lainvalvonnalle. Naiset käyttävät tätä tilannetta hyväkseen, ja heidän roolinsa jengeissä kasvaa yhä merkittävämmäksi, mitä poliisi ei jatkuvasti ymmärrä. Vaikka Ruotsi esittää maailmalle kuvaa, että se hallitsee rikollisuutta hyvin, todellisuus osoittaa, että he eivät pysty hallitsemaan tilannetta, ja he ylläpitävät kulissia, joka ei vastaa totuutta. Jos poliisi tutkisi naisten rikoksia samalla painotuksella kuin miesten ja maahanmuuttajien, voitaisiin puhua todellisesta tasa-arvosta.

Yksi merkittävimmistä tapauksista on kylmäverinen murha, josta kaksikymmentävuotias nainen syytettiin heinäkuussa. Sanomalehti Dagens Nyheterin mukaan tämä nainen "otti vastaan murhatehtäviä verisessä jengikonfliktissa Norrköpingissä". Joulukuussa 2022 hän teeskenteli olevansa kiinnostunut ostamaan langattomat kuulokkeet houkutellakseen seitsemäntoistavuotiaan pojan raitiovaunupysäkille, missä hän sitten ampui poikaa päähän. Valvontakamera tallensi hänen juoksemassa pois paikalta, mutta hänet pidätettiin vasta uuden vuoden jälkeen.

Naisten lisääntynyt osallistuminen järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Valtakunnansyyttäjänviraston (NSZ) mukaan naisten, jotka osallistuvat aktiivisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen, määrä kasvoi sadalla lähes 500viime vuonna. Noin 120 naista on johtotehtävissä jengeissä. Näistä faktoista huolimatta poliisi ei jatkuvasti tunnista naisten merkittävää roolia näissä rikollisissa verkostoissa.

"Poliisi ei ole kiinnittänyt tarpeeksi huomiota naisiin, edes silloin, kun he olivat läsnä paikoissa, joissa suoritettiin kotietsintöjä ja takavarikkoja. Poliisi näki naiset uhreina, ei rikoskumppaneina," sanoi Sven Ahlbin Dagens Nyheterille.

Murhatehtävät ja murhayritys

Yli puoli vuotta pidätyksen jälkeen epäilyt naista kohtaan kasvoivat, ja häntä syytettiin myös murhayrityksestä. Syyttäjän mukaan hän ampui Norrköpingin keskustassa sijaitsevaan asuintaloon, jossa oli useita ihmisiä. Onneksi kukaan ei loukkaantunut. "Jos joku olisi ollut käytävässä ampumisen aikana, se olisi voinut olla täydellinen tragedia. Ammuskelu oli hallitsematonta, mikä näytti olevan hänelle täysin yhdentekevää," sanoi Jan Staaf, Östergötlandin alueen poliisitutkinnan johtaja.

Poliisi uskoo, että nainen tappoi rahasta. "Chateissa näemme keskusteluja rahasta, kuten muissakin ampumistapauksissa ympäri maata," sanoi Staaf. Nainen itse kiistää rikoksen.

Poliisin aliarviointi naisia kohtaan

Entisen poliisipäällikön Sven Ahlbinin raportin mukaan naiset toimivat usein välittäjinä, varastoivat ja kuljettavat aseita, auttavat uhreja houkuttelemaan ja suojelevat rikollisia paljastumiselta. Naiset auttavat myös luomaan kuvan ulospäin järjestäytyneestä perheestä, joka ei herätä viranomaisten huomiota. Kauniin naisen, jolla on elämä täynnä opiskelua tai työtä, pitäminen on suuri etu ja statussymboli rikollisille. Naiset saavuttavat usein korkeampia asemapaikkoja jengien hierarkioissa ja ovat usein koulutetumpia kuin miehet. Tästä huolimatta poliisi ei pidä tärkeänä tutkia naisten roolia rikollisissa verkostoissa tarkemmin.

Lievät rangaistukset ja paremmat vankilaolosuhteet

Naiset Ruotsissa kohtaavat usein lievempiä rangaistuksia ja parempia vankilaolosuhteita kuin miehet, mikä kannustaa heidän osallistumistaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Naiset toimivat välineinä valheiden ja vakavien rikollisten toimien laillistamiseen, ja kun heidät otetaan kiinni, he kohtaavat paljon lievempiä rangaistuksia lempeämmissä vankiloissa.