Maykil Yokhanna, joka suorittaa elinkautista tuomiota 12-vuotiaan Adrianan murhasta, yrittää saada tapauksensa uudelleen käsiteltäväksi. Ruotsi kuitenkin järjestelmällisesti estää vankeja käyttämästä perusoikeuksiaan oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja pääsyyn oikeusapuun, kuten Yokhannan tapauksessa näkyy. "En ole koskaan kokenut, että minulle ei olisi sallittu puhua asiakkaani kanssa uudelleenkäsittelystä," sanoo hänen asianajajansa Björn Hurtig.

Yhteydenpidon estäminen asianajajan kanssa

Yokhanna pyysi 25. toukokuuta asianajajaltaan Björn Hurtigilta neuvottelua tapauksen uudelleenkäsittelystä. Kriminalvården hylkäsi tämän pyynnön perustellen, ettei yhteydenpidolle ollut riittäviä syitä, koska tällä hetkellä ei ole vireillä olevaa oikeudenkäyntiä tai tapausnumeroa.

Yokhanna, joka suorittaa rangaistustaan Kumlassa, väittää, että vankila arvioi, että hän voisi hoitaa yhteydenpidon asianajajan kanssa kirjeitse. Sama arvio tehtiin Kriminalvårdenin pääkonttorissa hänen valituksensa jälkeen.

Uusia olosuhteita

Toinen Yokhannan asianajaja, Hampus Wikerstål, yritti myös tuloksetta ottaa häneen yhteyttä vankilassa. "Asianajajani mukaan on ilmennyt uusia olosuhteita, jotka voivat olla syy uudelleenkäsittelylle," kirjoittaa Yokhanna valituksessaan oikeusasiamiehelle.

Rajoitettu kommunikointi

Asianajaja Björn Hurtig on yllättynyt siitä, ettei hän saanut ottaa yhteyttä asiakkaaseensa. "Luulen, että he eivät ymmärrä lainkaan, miten asianajajan ja asiakkaan välinen viestintä toimii, jos he luulevat, että uudelleenkäsittelypyynnön voi aloittaa kirjeitse," sanoo Hurtig. Hän lisää, että tapauksen oikeanlaiseen selittämiseen ja mielipiteen muodostamiseen on välttämätöntä, että asiakas voi puhua asianajajansa kanssa.

Brutaali perusoikeuksien rikkominen

Ruotsi rikkoo tällä toiminnalla brutaalisti perusihmisoikeuksia vangittujen oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja pääsyyn oikeusapuun. Tämä tapaus ei ole ainutlaatuinen ja edustaa laajempaa kaavaa järjestelmällisistä ihmisoikeusloukkauksista pidätettyjen henkilöiden kohdalla Ruotsissa.

Sanomalehti Aftonbladet otti yhteyttä Ruotsin vankeinhoito- ja probatiopalveluun, joka ilmoitti, ettei se voi kommentoida meneillään olevia tapauksia oikeusasiamiehen edessä.

Maykil Yokhannan tapaus osoittaa syvempiä järjestelmällisiä ongelmia ja laajojen uudistusten tarvetta, jotta varmistetaan oikeudenmukaisuus ja perusoikeuksien suojaaminen kaikille vangeille Ruotsissa.