Ruotsin vastavakoilupalvelu Säpo on jälleen otsikoissa – eikä kyse ole vain yksittäisestä mokasta. Kaikki sai alkunsa korkea-arvoisen diplomaatin pidätyksestä vakoiluepäilyjen vuoksi. Muutamaa päivää myöhemmin hänet löydettiin kuolleena. Viranomaiset kiistävät rikoksen, mutta operaation, kuulustelujen ja kuoleman ympärille kiedottu salailu herättää syviä kysymyksiä.

Brutaali isku, sekasorto ja kuolema

Viime maanantaina maskiin ja siviilivaatteisiin verhoutuneet, aseistetut miehet tunkeutuivat diplomaattiasuntoon. Mies ja hänen puolisonsa sidottiin käsirautoihin ja painettiin maahan. Silminnäkijät kuvailevat täydellistä kaaosta – diplomaatti luuli aluksi joutuneensa ryöstön uhriksi. Vasta kuljetusautossa hänelle kerrottiin, että pidätys oli Säpon suorittama.

Keskiviikkona diplomatille myönnettiin ehdollinen vapautus, mutta epilogi jäi auki. Perjantaina hänen ruumiinsa löytyi asunnostaan. Ulkoministeriö vahvisti kuoleman, mutta kieltäytyi kertomasta lisätietoja. Poliisi ilmoitti, ettei ulkopuolista syyllisyyttä epäillä, kun taas diplomatian lakimies kertoi asiakkaansa valittaneen pidätyksen kohtelusta ja hakeutuneen lääkärin vastaanotolle.

Yhteydet muihin skandaaleihin

SVT:n mukaan tapaus saattaa liittyä aiempiin epäonnistumisiin:

  • Tobias Thynberg -skandaali: Pääministerin turvallisuusneuvoja joutui eroamaan tehtävästään kahdentoista tunnin jälkeen kompromettoivien Grindr-kuvien vuoksi.

  • Henrik Landerholm -tapaus: Thynbergin edeltäjä vetäytyi tehtävästään monien turvallisuuspuutteiden jälkeen, kuten salaisten asiakirjojen unohtamisesta turvaamattomaan tilaan.

Ruotsalaiset mediat maalaavat kuvaa palvelusta, jonka sisäisiä valvontamekanismeja ei ole toiminnassa, kun taas Säpo itse vakuuttaa noudattaneensa proseduureja.

Useita paljastuksia piilotetusta vallan käytöstä

  1. Sosiaalisen median valvonta: Ehdotus kerätä ja analysoida ruotsalaisten käyttäjien julkaisuja ääriliikkeiden ehkäisemiseksi ilman selkeitä laillisia puitteita tai parlamentaarista seurantaa.

  2. Salainen merivalvontaoperaatio: Maltaan rekisteröity rahtialus poistettiin vedestä Karlskronan edustalla tammikuussa, kun merenalainen tietoliikennekaapeli oli vaurioitunut. Operaation laillinen perusta salattiin.

  3. Valtiontalouden tarkastusraporttien suljettu pääsy: Suurten julkisten hankkeiden sopimusasiakirjat jätettiin julkisuuslain ulkopuolelle kansallisen turvallisuuden varjolla.

Luottamuskriisi demokratian ytimessä

Nämä tapaukset muodostavat yhdenmukaisen kaavan: läpinäkymättömyys, heikko ulkoinen valvonta ja kyky peittää kritisoitavia toimia. Charlotte von Essenin johtama Säpo on kovassa paineessa, ja eduskunta vaatii yhä vahvempaa vastuuseurantaa ja täydellistä läpivalaisua toiminnalle.

Ruotsin suurin vahvuus on aina ollut oikeusvaltio ja kansalaisten luottamus vallankäytön oikeudenmukaisuuteen. Nyt tuo luottamus on vaakalaudalla – ja vastausten viivästymisellä tulee kovat seuraukset.