Pardubice se staly epicentrem rozsáhlého policejního zásahu, který vyústil v obvinění 19 osob a dvou firem. Předmětem vyšetřování je podezření ze zmanipulování veřejné zakázky na výstavbu parkovacího domu, jejíž hodnota činí 340 milionů korun. V popředí skandálu jsou Martin Charvát, bývalý primátor města za hnutí ANO, a Helena Dvořáčková, zastupitelka za SPD, oba zastávají klíčové pozice v městském investičním fondu, jenž financoval významné projekty v Pardubicích.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Charvát a Dvořáčková se pokusili vyradit stavební firmu Porr z tendru na parkovací dům, přestože firma předložila nejvýhodnější nabídku, zahrnující rychlejší dokončení stavby o 100 dní. K vyloučení měla Dvořáčková najmout znalce, který měl tvrdit, že Porr není schopen splnit daný termín. Tento plán však selhal, jelikož znalecký posudek nakonec potvrdil realizovatelnost termínu.

K dalším obviněným patří významné osobnosti z městského investičního fondu, včetně jeho vedoucích Michala Drenka a Pavla Nevečeřala, a členky hodnotící komise Markéty Juchelkové. Vyšetřování také zahrnuje další podezřelé zakázky, jako je revitalizace letního stadionu, kde Charvát údajně neoprávněně získal 38 milionů korun.

Tento případ není izolovaným incidentem, ale součástí širšího vzoru korupce. Vyšetřovatelé se zaměřují na dalších devět veřejných zakázek, kde byly manipulovány nabídky a předem určeni vítězové tendrů. Skandál ukazuje na systémové problémy v řízení veřejných zakázek a vyvolává otázky o transparentnosti a spravedlnosti ve veřejném sektoru.